ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες μειώσεις στις συντάξεις: Πού «κλειδώνει» το ασφαλιστικό - Όλες οι αλλαγές

Νέες μειώσεις στις συντάξεις: Πού «κλειδώνει» το ασφαλιστικό - Όλες οι αλλαγές

Μονόδρομος οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις! Διαβάστε όλες τις αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις τις οποίες μελετά το υπουργείο Εργασίας. Στα 320 ευρώ η εθνική σύνταξη...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΚΑΙ ΚΟΒΕΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΚΑΣ, ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μειώσεις συντάξεων από το «παράθυρο» έρχονται με τις νέες κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό που φέρνουν ανάμεσά τους μείωση του ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων, μείωση στα 320 ευρώ της εθνικής σύνταξης και «ψαλίδι» στις επικουρικές.

Οι συντάξεις αποτελούν ένα απο τους κύριους σκοπέλους στην άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών και το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διαφορετικά σενάρια προκειμένου να πειστεί το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα. Το μειονέκτημα των ελληνικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό είναι ότι εξακολουθούν να είναι εμπροσθοβαρείς, χωρίς μετρήσιμες αποδόσεις, ενώ υπάρχει απόκλιση στο δημοσιονομικό κενό.

Η απόκλιση στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, για να μην τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, θα χρειαστεί παρέμβαση στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση το πλέγμα προστασίας θα αφορά τις κύριες συντάξεις έως 1.300 ή έως 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, οι περικοπές στις επικουρικές και το πλαφόν των υψηλών κύριων συντάξεων θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί, ουσιαστικά εξετάζουν διάφορα σενάρια που μειώνουν τη δαπάνη για τις συντάξεις μεδιαφορετικούς τρόπους:

-Εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών ή να ξεκινάει η παρακράτηση από χαμηλότερο ύψος συντάξεων, (σήμερα είναι από τα 1.400) με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι με αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ, μειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι δανειστές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ανακατανομή εσόδων στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και όχι για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,25% του ΑΕΠ το 2015-16 όπως έχει συμφωνηθεί.

-Η μείωση του ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων (των διπλών κύριων συντάξεων + χηρείας + επικουρική) στο επίπεδο των 2.300-2.500 ευρώ από 3.000 που προβλέπει το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου, είναι επίσης μια από τις προτάσεις. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτό το μέτρο θα ισχύσει κατά προτεραιότητα με δεδομένη την κόκκινη γραμμή για την προστασία των κύριων συντάξεων.

-Η μείωση του εφάπαξ αποτελεί μια ακόμη εναλλακτική και επισπεύδονται οι αποφάσεις για μείωση του εφάπαξ έως 20%. Το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ, θα μειωθεί στις 20.000. Αν η μείωση είναι μέχρι 20%, τότε οι δικαιούχοι παίρνουν πίσω τις εισφορές που κατέβαλαν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.

-Οι δανειστές θεωρούν το ποσό υψηλό, για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, την εθνική συνταξη των 384 ευρώ και ζητούν να κατέβει για όλους στα 320 ευρώ. Περαιτέρω μείωση -στα 300 ευρώ- ζητούν για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης!

-Οι μειώσεις στις επικουρικές και τα σενάρια για το πώς μπορεί να γίνουν, επίσης απασχολούν το υπουργείο. Οπως υπολογίζουν ασφαλιστικοί κύκλοι, με την περικοπή κατά 6,6 % μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου, που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις