ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έναρξη της ανάπτυξης

Τράπεζες: Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έναρξη της ανάπτυξης

Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής εποχής για την Ελλάδα και σειρά θετικών εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα, αναφέρουν διοικητικά στελέχη συστημικών τραπεζών, με δηλώσεις τους στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα πυροδοτήσει μια σειρά θετικών επιδράσεων για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Πρώτα-πρώτα θα αποτελέσει ένα ζωτικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την απομάκρυνση της αβεβαιότητας που λειτουργεί διαλυτικά για την οικονομία. Επιπλέον, θα διευκολύνει αποφασιστικά τους όρους πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και τις συζητήσεις για την μείωση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για ζητήματα κρίσιμης σημασίας, που αν μπουν γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης, τότε η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει γρήγορα το βηματισμό της και θα εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει επίσης ότι «οι περίοδοι μεγάλης δυσκολίας και προκλήσεων, μπορούν να λειτουργήσουν ως ευκαιρία για να σκεφτούμε τι θα κάνουμε διαφορετικά, και πώς μπορούμε να αλλάξουμε θεμελιωδώς προς το καλύτερο. Το σύστημα άντεξε, πλέον όμως έχει έρθει η ώρα για τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, για δυνατές τομές, και για την τήρηση των δεσμεύσεών μας. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα είναι καταλύτης για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την ανάκαμψη».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είναι ένα ισχυρό θετικό σήμα» και σημειώνει: «Πεποίθηση μας είναι ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πολύ κοντά, αρκεί να γίνουν τα απαραίτητα αποφασιστικά βήματα αμέσως. Η ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό της πρώτης αξιολόγησης ενός προγράμματος που η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πριν από λίγους μόνο μήνες, όχι μόνο είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενός θετικού οικονομικού κύκλου, αλλά συγχρόνως αποτελεί και ασπίδα απέναντι σε μια συγκυρία σύνθετων κινδύνων».
Ο κ. Καραβίας αναφέρει, επίσης, ότι «η καθυστέρηση της αξιολόγησης επιδεινώνει, αντί να βελτιώνει, τη διαπραγματευτική μας θέση και, ταυτόχρονα, είναι πολλαπλά βλαπτική για τη χώρα. Το κόστος για την οικονομία, κάθε μέρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα, είναι τόσο μεγάλο, ώστε η γρήγορη κατάληξη να είναι σήμερα όχι μόνον η πλέον συμφέρουσα επιλογή, αλλά επείγουσα εθνική προτεραιότητα».
Ο ανώτερος γενικός διευθυντής και CFO της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «η επαναφορά σε συνθήκες ομαλότητας θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να λειτουργήσουν επικουρικά προς την δημόσια διοίκηση διευκολύνοντας την εφαρμογή και επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα κληθούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας από ένα εσωστρεφές πρότυπο, σε ένα εξωστρεφές μοντέλο βασισμένο στην προώθηση των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών».

Σχετικές ειδήσεις