ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συνάντηση Λαγκάρντ - Μέρκελ επιταχύνει τις εξελίξεις

Η συνάντηση Λαγκάρντ - Μέρκελ επιταχύνει τις εξελίξεις

Με στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος προς μια συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών συναντά σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν: «Μια χαρά είναι το ΔΝΤ» - Άνθρακας ο θησαυρός της αποκάλυψης των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που ενδεχομένως θα βοηθήσει στο να εγκαταληφθεί η υποκρισία και η διπλή γλώσσα μεταξύ των δύο πόλων του κουαρτέτου, Ευρώπης - ΔΝΤ.

Για τα ίδια ζητήματα, εξάλλου, συναντήθηκαν χθες και οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν με αντικείμενο τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και επίσης, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορές, με κυριότερη την ανάγκη κουρέματος του χρέους που επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία το ΔΝΤ και αρνείται πεισματικά ο κ. Σόιμπλε, η ανάγκη των Γερμανών για την παρουσία του ΔΝΤ γεφυρώνει κάθε χάσμα. Και έτσι - στο δημόσιο λόγο τουλάχιστον - το Βερολίνο δε δημιουργεί εικόνα σύγκρουσης αλλά κοινής πορείας με το ΔΝΤ.

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν: Μια χαρά είναι το ΔΝΤ

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κομισιόν, δεν «τσιμπάει» στις κατηγορίες της Αθήνας για το ρόλο του ΔΝΤ και κρατά χαμηλούς τόνους στη διάσταση απόψεων που τους χωρίζει, επαναλαμβάνοντας, ότι... «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εκκρεμεί και η ΕΕ δεν προβλέπει την αποχώρηση του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις», διά στόματος ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης στο MNI χθες.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η «συζήτηση που διέρρευσε δεν μας αποκάλυψε τίποτα καινούριο» και ότι «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή» και τόνισε ότι «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».

Θύμισε δε, ότι «η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, δεν θα προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Άνθρακες ο θησαυρός;

Με δεδομένη τη μεγάλη ανάγκη της Γερμανίας και των δορυφόρων χωρών να υπάρχει το ΔΝΤ ως εγγυητής στη συμφωνία, ο «θησαυρός» των διαλόγων από τις διαρροές αποδεικνύεται... άνθρακας, αφού η απόπειρα της ελληνικής πλευράς να αποδείξει ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να εκβιάσει Ελλάδα και Βερολίνο, έπεσε στο κενό. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις.

Χθες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Μάρτιν Γέγκερ, υπογράμμισε ότι για το Βερολίνο δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές και διαρροές. «Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι για εμάς. Για εμάς στο Βερολίνο αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν».

Η αναμενόμενη αυτή αντίδραση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι όσο και να διαφωνούν Βερολίνο και ΔΝΤ υπάρχει κάτι που τους δένει. Ο απαράβατος όρος να μείνει το ΔΝΤ στη συμφωνία, ως εγγυητής. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί στο κουαρτέτο και δεν υφίσταται το πολυπόθητο σενάριο απομάκρυνσης των ... «κακών» Τόμσεν και ΔΝΤ ότι οι καλοί Βίζερ, Κοστέλο & σία ως τους «καλούς» Ευρωπαίους με τους οποίους «μπορούμε να τα βρούμε καλύτερα», εφόσον ξεφορτωθούμε το ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ).

Μπορεί οι Βίζερ, Κοστέλο και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φαίνεται πως ζητούν λιγότερη λιτότητα απ’ ό,τι το ΔΝΤ, όμως όπως εξηγεί ο Τόμσεν στη Βελκουλέσκου (στις συνομιλίες που... δεν υπάρχουν), η Επιτροπή το «παίζει» κοινωνικά ευαίσθητη αλλά απαιτεί στη συζήτηση να υπάρχει το ΔΝΤ για να παίζει το ρόλο του ανάλγητου.

Ηταν λοιπόν άνθρακας ο θησαυρός της αποκάλυψης των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ; Ίσως και όχι αν σκεφτούμε ότι οι αποκαλύψεις των διαλόγων, έφεραν ένα θετικό: μείωσαν το βαθμό υποκρίσιας και τακτικισμών και επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Δεν χρειάζεται πια να κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλο και κάθε πλευρά αναγκάζεται να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς το αποτέλεσμα και να βρει την πολιτική βούληση για να γίνουν γρήγορα οι όποιες παραχωρήσεις, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακόμη κι αν οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι ίδια η αντίδρασή τους, κεκλεισμένων των θυρών...

Σχετικές ειδήσεις