ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό - Παραδοχή Σκουρλέτη: Θα φορολογήσουμε το αέριο κίνησης

Φορολογικό - Παραδοχή Σκουρλέτη: Θα φορολογήσουμε το αέριο κίνησης

Τα σχέδια για τη νέα επιβάρυνση που έρχεται στις τσέπες των καταναλωτών αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Φωτεινής Αραμπατζή, παραδέχτηκε ότι «συζητείται στη διαπραγμάτευση ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αέριο κίνησης».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά ατην ανταγωνιστικότητα δεν θα πρέπει να συγκρίνεται μόνο με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, χώρες που έχουν -όπως είπε- μεγάλα ελλείμματα στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά να κατακτήσει ένα διαφορετικό ρόλο, ο οποίος θα βασίζεται στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.


Πάντως, είπε ότι η ΔΕΗ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να κάνει μείωση στα τιμολόγια» και διευκρίνισε ότι παρά τη γενική πτωτική τάση διεθνώς των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν έχουν μειωθεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, παρότι είχαν φέτος κατακόρυφη πτώση, φθάνουν στα 2.300.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η δυνατότητα για μείωση των τιμολογίων, συναρτάται με την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των διεθνών τιμών του πετραλαίου και του φυσικού αερίου, και τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της ΔΕΗ στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τρόπο που να διασφαλίζει ότι της αναλογεί, μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες, «στον αντίποδα της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης, όπως τα είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια».

Σχετικές ειδήσεις