ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση αισιοδοξεί αλλά οι Ευρωπαίοι…παραφυλάνε!

Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση αισιοδοξεί αλλά οι Ευρωπαίοι…παραφυλάνε!

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους δανειστές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν, εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα να μην εφησυχάζει.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ – ΕΜΜΕΣΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

Το βράδυ της Τετάρτης 6 Απριλίου, κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί άμεσα λίγες ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκε εμπιστευτικό έγγραφο της Goldman Sachs που έκανε λόγο για Grexit στις 20 Ιουλίου αν δεν έχει «τρέξει» η αξιολόγηση και λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα του Bloomberg με παρόμοιες πληροφορίες.

Σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου ωστόσο, η Ευρώπη έδειξε να μη συμμερίζεται τη …χαρά της κυβέρνησης, με πρώτο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να μιλάει για πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Μοσκοβισί αφενός εστίασε στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέγοντας πως έχει κομβικό ρόλο, αφετέρου ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα μπει στο «μικροσκόπιο» για να φανεί αν η Ελλάδα φτάνει τους στόχους του 2015 και βάσει αυτών να εξεταστεί και το αν είναι εφικτοί ή όχι οι στόχοι του 2016.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, ανέλαβε προσωπικά την αποτροπή μιας νέας ελληνικής κρίσης.

Ενημέρωσε δε τους Ολλανδούς βουλευτές ότι οι θεσμοί είναι στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να εξέφρασε τη λύπη του για τα περι Wikileaks.

Σχετικές ειδήσεις