ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις: Μεγάλη η νύχτα για φορολογικό, κόκκινα δάνεια και επικουρικές συντάξεις

Διαπραγματεύσεις: Μεγάλη η νύχτα για φορολογικό, κόκκινα δάνεια και επικουρικές συντάξεις

ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ - ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Το ...θρίλερ με τη συνεχή μετάθεση του ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς μετατέθηκε τρεις φορές και τελικά άρχισε αργά το απόγευμα.

Ένα από τα πρώτα σημεία τριβής είναι η μείωση του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει μείωση στα 9.100 ευρώ από τα 9.550 που είναι τώρα, ενώ οι δανειστές ζητούν να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν επίσης ένα τεράστιο «αγκάθι». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την πώληση όλων των κόκκινων δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ (μόνο της πρώτης κατοικίας), σε ξένα hedge funds, ωστόσο το πολιτικό κόστος από μια τέτοια απόφαση θα είναι τεράστιο για την κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα υπογράψει συμφωνία αν δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για εκταμίευση δόσης και αποκλείουν την ψήφιση ορισμένων μέτρων χωρίς δόση.

Επίσης, δεν αποκλείει να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αν υπάρχει διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, για το χρέος αλλά και για επιμέρους ζητήματα.

Το οικονομικό επιτελείο, από εκεί που δήλωνε αισιόδοξο ότι «κλειδώνει» η συμφωνία και χωρίς να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του κουαρτέτου, τώρα ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία όποια και αν είναι αυτή.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει εντός της ημέρας, καθώς την Τρίτη φεύγουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόοδο καταγράφει και η πλευρά των δανειστών, ξεκαθαρίζοντας πως συμφωνία δεν υπάρχει.

Στο νέο γύρο διαβουλεύσεων αναμένεται - εκτός από το οικονομικό επιτελείο - να δώσουν το «παρών» και οι κ.κ. Φίλης, Σκουρλέτης καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» με τους θεσμούς

«Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος αργά το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου στην συνάντηση με τους θεσμούς για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα».

«Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχετικές ειδήσεις