ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Μειώνεται το αφορολόγητο - Αυτές θα είναι οι νέες φορολογικές κλίμακες

Τσακαλώτος: Μειώνεται το αφορολόγητο - Αυτές θα είναι οι νέες φορολογικές κλίμακες

Στα 9.100 από 9.550 μειώνεται το αφορολόγητο όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου του οικονομικού επιτελείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αρνήθηκε δε ότι η κυβέρνηση διαρραγεί η σχέση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι δεν αλλάζει το χρονοδιαγραμμα της διαπραγμάτευσης και προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια, για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου, σύμφωνα με τη νέα φορολογικά κλίμακα, που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι 32.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Αναλύοντας το νέο φορολογικό είπε επίσης ότι: «Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται ως ενιαίο εισόδημα».

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει υπάρξει συζήτηση με τους θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο νομοσχέδιο και εξήγησε ότι: η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση».

Όπως πρόσθεσε: «Είναι σωστό να διαβουλευόμαστε με τους θεσμούς, να τους ακούμε για το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα έχει τον τελικό λόγο».

Ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση τα έχει «σπάσει» με τους θεσμούς.
«Είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς, υπάρχουν πολλοί παίκτες και δεν συμφωνούν πάντα ανάμεσά τους» είπε.

«Ξέρετε για παράδειγμα ότι το ΔΝΤ έχει σκληρότερες θέσεις για τις συντάξεις και για το αφορολόγητο απ’ ό,τι οι άλλοι θεσμοί.

Μπαίνουμε σε μια συζήτηση καλοπροαίρετα, αλλά έχουμε κόκκινες γραμμές.

Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη. Μάλιστα είπε ότι κανείς δεν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί.
«Θέλουμε να βάλουμε ψηλά τα θέματα της ανάπτυξης» είπε.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν το βράδυ της Τρίτης 12 Απριλίου ότι το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ορίζεται στα 9.100 ευρώ και ελαφρύνσεις από 27.000 ως 43.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η εξής:

Για ετήσιο εισόδημα από έως 20.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 22%
Για εισόδημα από 20.001 έως -30.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 29%
Για εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 37%
Για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ συντελεστής 45%

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης ότι - σχετικά με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου - για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Σχετικές ειδήσεις