ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει στην Αθήνα το ΔΝΤ μετά τη συμφωνία Λαγκάρντ - Τσακαλώτου

Επιστρέφει στην Αθήνα το ΔΝΤ μετά τη συμφωνία Λαγκάρντ - Τσακαλώτου

Σε καταρχήν συμφωνία για την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ πίσω στην Αθήνα, κατέληξαν ύστερα από διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Λαγκάρντ - Τσακαλώτος πραγματοποίησαν συνάντηση στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμφωνώντας τα κλιμάκια του Ταμείου να επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας με βάση βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα και μακροπρόθεσμους στόχους, επαναλαμβάνοντας και το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση.

Δύσκολο το «ραντεβού» με Σόιμπλε

Προβληματισμένος εξήλθε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε βίντεο που ανήρτησε ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης στο twitter, ο κ. Τσακαλώτος όταν ρωτάται για τη συνάντηση με τον Σόιμπλε, απάντησε: «Δεν είναι και φανατικός ο κ.Σόιμπλε για την ελάφρυνση χρέους».

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας απέφυγε να πει οτιδήποτε για τα όσα συζητήθηκαν.

Παρόλα αυτά θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που τόνισε ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο, θα αποδειχθεί σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των δανειστών.

Ο κ. Σαπέν τάχθηκε υπέρ μιας ρύθμισης του χρέους, προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.

Λιου: Πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις

Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου οποίος απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε, «είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα».

Σχετικές ειδήσεις