ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Εγκρίθηκε αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Εγκρίθηκε αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα

Ο επίτροπος της ΕΕ Γίρκι Κατάινεν, με συνέντευξή του που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ανέφερε ότι εγκρίθηκε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕπ)του πρώτου έργου του επενδυτικού προγράμματος για την Ελλάδα.

«Αφορούν μια βιομηχανία που επιθυμεί να δημιουργήσει νέες γραμμές παραγωγής και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατάινεν, ενώ προέβλεψε πως «σύντομα θα έχουμε καλά νέα και σχετικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)».

Ειδικότερα, ο κ. Κατάινεν έκανε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ), επισημαίνοντας ότι ως θυγατρικός φορέας της ΕΤΕπ «συνεργάζεται με εγχώριους ενδιάμεσους φορείς, οι οποίοι κατόπιν κάνουν χρήση της εγγύησης προϋπολογισμού της ΕΕ, δηλαδή του EFSI, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις. Στη συνέχεια αυτοί οι φορείς μπορούν να προωθήσουν τα δάνεια ή τα κεφάλαια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις νέες εταιρείες».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, το ΕΕΤ άνοιξε νέο γραφείο στην Ελλάδα, «το οποίο παρέχει χρηματοοικονομική και τεχνική υποστήριξη σε επιχειρήσεις και Αρχές του Δημοσίου».

Επίσης πρόσθεσε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το κέντρο παροχής συμβουλών (το Advisory Hub), το οποίο παρέχει διοικητική και τεχνική υποστήριξη σε φορείς που προωθούν έργα σε όλη την Ευρώπη. «Θα συμβούλευα τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν όσο μπορούν τις δυνατότητες που παρέχει αυτή η υπηρεσία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κατάινεν δεν παρέλειψε να προτρέψει τις ελληνικές τράπεζες «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΕΕ για να αυξήσουν την χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχετικές ειδήσεις