ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι επιδιώκει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup

Τι επιδιώκει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup

Mε δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Μεγάλη Δευτέρα επί ελληνικού εδάφους η Αθήνα σήμερα (22/04/2016) ζητά από το Άμστερνταμ το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια θετική δήλωση περί προόδου...

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, «ΑΝΟΙΚΤΟ» ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το - πολλών ελληνικών προσδοκιών - Eurogroup, προκειμένου να αξιολογήσει τα έως τώρα δεδομένα, συμφωνημένα και μη, τα ανοικτά θέματα του ελληνικού πακέτου.

Στο Eurogroup αναμένεται να εστιάσουν στις εκκρεμότητες επί του αφορολόγητου και τα κόκκινα δάνεια ορίζοντας όμως τι ακόμη πρέπει να υιοθετηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση.

Η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί τη συμφωνία του καλοκαιριού έχοντας στα χέρια της και τα στοιχεία της Eurostat.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP

Ντάισελμπλουμ: Μην περιμένετε σήμερα συμφωνία

dijsselbloem2

Την ουσία των προθέσεων από πλευράς δανειστών επανέλαβε προσερχόμενος στο Eurogroup, στο Αμστερνταμ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Μην περιμένετε σήμερα συμφωνία», δήλωσε, «ακούω καλές ειδήσεις από την Αθήνα, θα ενημερωθούμε, αν υπάρξει πρόοδος, στις επόμενες συζητήσεις θα ανοίξει η συζήτηση και για το χρέος, μέχρι τώρα μιλούσαμε για τα μέτρα που πρέπει να πάρει», πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και «ζήτησε» να «μην είμαστε σκληροί με τους Έλληνες».

Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά

Κατά τα λοιπά, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε πως αυτό που περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup είναι μια θετική δήλωση περί προόδου και ο προσδιορισμός νέου Eurogroup.

«Νομίζω θα υπάρχει μια θετική αναφορά. Ένα τεστ για το αν θα πάει καλά το Europgroup είναι αν θα υπάρξει προαναγγελία νέου έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες», σημείωνε.

Οι καθ' ύλην αρμόδιοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016 και 2017.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά τηλεφωνικών πρωτοβουλιών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Mαρτιν Σουλτς, τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπου ενημέρωσε για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας ξανά την ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα συνεχίζονται οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια, και μετά τη χθεσινή δήλωση κυβερνητικού ότι «υπάρχει σχεδόν λευκός καπνός. Έχουμε σχεδόν συγκλίνει» δείχνει να απομακρύνεται το σενάριο ενός έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη με το Μαξίμου να ελπίζει σε μια νέα σύγκληση μετά το Πάσχα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις χθεσινές επαφές, υπήρξε σύγκλιση στα «κόκκινα» δάνεια ενώ ανοιχτό παραμένει το αφορολόγητο όριο.

«Δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωνε ο Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση χθες, δίνοντας την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες υποχωρήσεις έκανε η ελληνική πλευρά…

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωνε χαρακτηριστικά: «Έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό», ενώ όπως εξήγησε, έγινε αποδεκτή από τους πιστωτές η πρόταση της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρχε διαφωνίας.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εργασίας, συμφωνήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016 - 31 Μαΐου 2019 κατά 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία έτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι απομένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμη 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν, προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Εκτός νομοσχεδίου μένουν, πάντως, τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων…

Σόιμπλε: Πρόοδος μεν, αλλά σήμερα δεν τελειώνει η συζήτηση

Σε γραμμή «ήξεις αφήξεις» οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πρόοδο μεν, αλλά...

Έγινε πρόοδος στην Αθήνα παραδέχτηκε ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της συζήτησης.

Σύμφωνα με το Reuters, είπε πως «δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία». «Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι τόσο απαισιόδοξα», συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι έτοιμοι ακόμα επομένως δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε σήμερα τις συζητήσεις, αλλά δεν μοιάζει τόσο απαισιόδοξο».

Wolfgang Schaeuble

Οσον αφορά το χρέος, τόνισε πως δεν είναι στην προτεραιότητα των συζητήσεων. Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

«Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί τότε το ερώτημα δεν θα ξανατεθεί», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Λαγκάρντ: Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα

lagkarnt1

Στις γνώριμες διαπιστώσεις της κινήθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστιν Λαγκάρντ «απέναντι» από την αισιοδοξία των Ευρωπαίων ζήτησε περισσότερη δουλειά σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα παραδεχόμενη στοιχεία προόδου.
Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πρόοδο είπε και επανέλαβε τις δύο κατευθύνσεις που θεωρεί επιβεβλημένες το ΔΝΤ τις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναφερόμενη δε στα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 το μήνυμα ήταν στην κατεύθυνση «ναι μεν, αλλά...» εκφράζοντας επιφυλακτικότητα και δυσπιστία.

«Είμαι ικανοποιημένη αν τα στοιχεία είναι ακριβή, γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο θα τα εξετάσουμε με προσοχή», σχολίασε συγκεκριμένα, με τα μέτρα - μαξιλάρι «σε περίπτωση που δεν βγουν οι προβλέψεις» να είναι εκ των βασικών επιδιώξεων του Ταμείου.

Μοσκοβισί: Εφικτή η συμφωνία με την Αθήνα

pierre moscovici3

Αισιόδοξος ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί για την εξέλιξη του Eurogroup σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Απαραίτητη για όλους και εφικτή η ελληνική συμφωνία είπε ο Επίτροπος θεωρώντας πως «είμαστε κοντά» έχει γίνει καλή πρόοδος.

Σχετικά με το χρέος εμφανίστηκε βέβαιος για το άνοιγμα της συζήτησης, σημειώνοντας «σίγουρα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το χρέος, σήμερα όμως θα συζητήσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε ο ίδιος.

«Θα μιλήσουμε για την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα και θα προετοιμάσουμε την αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος. Έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στην Αθήνα, είμαστε κοντά και αυτή η συμφωνία είναι δυνατή. Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».

Στουμπ: Προσπαθούμε για συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα

stubb2

«Είμαστε αισιόδοξοι πως υπάρχει πρόοδος», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup που λαμβάνει χώρα στο Άμστερνταμ.

«Υφίσταται ακόμη το θέμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων του 2018 αλλά και αν η Αθήνα πρόκειται να δεσμευτεί ως προς την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό», ανέφερε.

«Ελπίζω να υπάρξει πρόοδος γιατί δεν θέλω ένα ακόμη ‘ελληνικό καλοκαίρι’», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Αν και επιθυμούσαμε το κλείσιμο της συμφωνίας πριν τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια μετά το Πάσχα, τώρα επιχειρούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα. Δεν παίρνω θέση αν πρέπει να ληφθεί ένα νέο πακέτο εκτάκτων μέτρων, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί ένα δύσκολο πολιτικό θέμα», κατέληξε.

Γιόζεφ Σέλινγκ: Αδύνατο το κούρεμα του ελληνικού χρέους

sheling

Απαισιόξος ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι χειρότερο από ό,τι αναμενόταν εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Προτάσσοντας δε την αυστριακή νομοθεσία θεώρησε αδύνατο το κούρεμα του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνοντας ότι έχει αντιπροταθεί λύση που περιλαμβάνει μεγαλύτερη διάρκεια, χαμηλότερα επιτόκια, «αλλά ενα κούρεμα θα ήταν αδύνατο».

Ακολούθως είπε πως περιμένει υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα ενώ σχολιάζοντας την επιφυλακτικότητα της Λαγκάρντ δήλωσε πως «πρέπει να συζητηθεί πώς οι θεσμοί δεν συμφωνούν για τον τρόπο αξιολόγησης της Ελλάδας».

Σχετικές ειδήσεις