ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Eurogroup μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα το αργότερο

Ντάισελμπλουμ: Eurogroup μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα το αργότερο

Υπάρχουν ακόμη πολλά νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν διευθετηθούν τόνισε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης από το Παρίσι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισεμπλουμ είπε ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή «τη μεθεπόμενη το αργότερο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.

«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος «θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας» στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Σαπέν έκανε ορισμένες διευκρινίσεις. «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα. Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Επιδιώκοντας την αποφυγή μιας νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε νωρίτερα η διεξαγωγή του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να γίνει «εντός των επόμενων ημερών», ώστε να μην υπάρξει «νέα αβεβαιότητα» όσον αφορά την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε νωρίτερα τους πολιτικούς θεσμούς της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνές πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητώντας τη σύγκληση συνόδου κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει πρόοδος σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Την ίδια ώρα πηγές της Κομισιόν αναφέρουν πως το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με ηγέτες της Ευρώπης και της ΕΕ, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την έξοδο απ’ τη νέα κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις