ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικός δάκτυλος στη συζήτηση για το χρέος

Γαλλικός δάκτυλος στη συζήτηση για το χρέος

Τις επόμενες δέκα ημέρες πρόκεται να γίνει το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης που αφορά τα έκτακτα μέτρα, και είναι καθοριστικό όχι μόνο για το αν θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά γιατί ουσιαστικά για πρώτη φορά η δικαιοδοσία απόφασής τους μεταβιβάζεται έξω από την όποια ελληνική κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση - Συζητήσεις για τα προληπτικά μέτρα

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. που θα συνεδριάσει τελικά το Eurogroup δίνεται ο χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα όποια εμπόδα και να προχωρήσει η πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα οι διαβουλεύσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ξεκινήσει και για το χρέος, καθώς στο επόμενο Eurogroup, μετά από πίεση της Γαλλίας, το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί σε όλες του τις διαστάσεις.

Στήριξη από Γαλλία για συζήτηση για το χρέος

Καθοριστική ήταν η στάση της Γαλλίας στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Η Γαλλία, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση Εκτακτης Συνόδου αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ότι αν δεν συγκληθεί Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο.

Η στάση της Γαλλίας όμως άλλαξε τα δεδομένα και, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όχι μόνο για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.

Κι αυτό γιατί υπάρχει διχογνωμία στο πλαίσιο του Eurogroup αφού μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Ακολούθησε νέος γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Ξεκάθαρη στάση υπέρ της συζήτησης και του χρέους στο επόμενο Eurogroup έχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ,ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την αξίωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Τα προληπτικά μέτρα

Ήδη στις προχθεσινές επαφές του κ. Χουλιαράκη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τέθηκαν εναλλακτικά -συμβιβαστικά σενάρια για τα συμπληρωματικά/προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά να θεσμοθετηθούν. Τα μέτρα αυτά απαιτείται από τον άξονα ΔΝΤ - Σόιμπλε να αφορούν μείωση δαπανών και να μην είναι εισπρακτικά και να ενεργοποιούνται αυτόματα με βάση την απόδοση της οικονομίας και χωρίς να χρειάζεται άλλη απόφαση Κοινοβουλίου ή υπουργική απόφαση.

Η ιδέα να μην εξαρτάται η προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις προέρχεται από το Βερολίνο που το θέτει ως προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δηλαδή οι αποφάσεις για τις δαπάνες του Κράτους να λαμβάνονται από έναν "μηχανισμό" που θα πιεζει τους ετήσιους προϋπολογισμούς, όσο χρειάζεται ώστε να διασφαλίζει με τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές (δηλαδή, τον έλεγχο των ελλειμμάτων και πλεονασμάτων) την ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς την απαραίτητη έγκριση κανενός υπουργού,κυβέρνησης ή κοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση γίνονται σε τρία επίπεδα: στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, το πακέτο προληπτικών μέτρων και στην ελάφρυνση του χρέους.

«Έχουμε καλύψει το 99% της απόστασης, έχουμε συγκλίνει σχεδόν σε όλους τους τομείς» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί για το αρχικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φόρου εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και την συγκρότηση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σημείωσε «ότι είμαστε αρκετά κοντά και ότι είναι θέμα λίγων ημερών πλέον».

Μάλιστα για τα προληπτικά μέτρα τόνισε: «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν οι άλλοι τρεις, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε ο ESM. Είναι ένα θέμα που θέτει το ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα όμως τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει δεκτός από την ελληνική πλευρά, είναι μια λεπτομέρεια που μένει να καθοριστεί ακόμη», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις