ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματος κόφτης μισθών - συντάξεων: Πότε και πώς θα τεθεί σε ισχύ

Αυτόματος κόφτης μισθών - συντάξεων: Πότε και πώς θα τεθεί σε ισχύ

Χαίρεται και πανηγυρίζει η κυβέρνηση προτάσσοντας επικοινωνιακά την ασαφή ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις, που μετά τη «γη και ύδωρ» που παραχώρησε, τέθηκε στο τραπέζι των Ευρωπαίων και «προσδιορίζεται» υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων των δανειστών.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΜΕ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ» ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Οι Ευρωπαίοι μάς έπαιξαν άλλη μια φορά και μάλιστα με την ελληνική «πατέντα» της δημιουργικής ασάφειας...!

Οι δανειστές τα ζήτησαν όλα με «υπογραφές». Υλοποίηση των μέτρων που υπολείπονται και τον αυτόματο προληπτικό μηχανισμό όταν η Αθήνα δεν πιάνει τους στόχους, όλα έτοιμα μέχρι το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου.

Να ξεκαθαριστεί στο σημείο αυτό ότι δεν αναφέρθηκε πουθενά «κούρεμα» χρέους, αφού όπως διαμήνυε κατ’ εξακολούθηση το Βερολίνο το «κούρεμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό, με βάση το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ.

Το ξεκαθάρισμα είχε κάνει με τον πιο επίσημο τρόπο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Βερολίνο δεν έπαψε ποτέ να μάς το υπενθυμίζει. Τελευταία φορά διά στόματος του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ότι «το κούρεμα του χρέους απαγορεύεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως εκ τούτου αυτό που τέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup είναι οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που κατά καιρούς απαντούσαν στο ελληνικό αίτημα για κούρεμα δίνοντας διάφορες γενικόλογες εκδοχές.

Μας είπαν δηλαδή άλλη μια φορά πως θα ψάξουν τρόπους ελάφρυνσης και για το «ψάξιμο» αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να το καρπωθεί πολιτικά τα ελληνικά νοικοκυριά θα δώσουν περισσότερο «αίμα».

Τα τρία στάδια

Προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά και ο μηχανισμός για τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε το Εurogroup και ότι η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Ο αυτόματος μηχανισμός

Στο διά ταύτα, λοιπόν, η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε και αφορά τον αυτόματο μηχανισμό για να πάρουμε την... ελάφρυνση περιλαμβάνει ακόμη και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου τομέα.

Ολες οι άλλες κρατικές δαπάνες θα μειώνονται ανάλογα, έτσι ώστε να γίνεται η διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα κρίνεται από τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που πάντα κρίνει την προηγούμενη χρονιά.

Η πρόταση αναφέρει ότι την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.

Οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση την ελληνική πρόταση, θα είναι έως και 12% και θα μπορούν να γίνονται κλιμακωτά.

Επίσης στην ελληνική πρόταση αναφέρονται απολύσεις και πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο με τη διατήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις.

Εν κατακλείδι, άμεσα θα βρεθούν στη Βουλή, ίσως και την τρέχουσα εβδομάδα, το πακέτο έμμεσων φόρων που έχει συμφωνηθεί, και είναι ήδη γνωστό, πρόκειται για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016 στοχεύοντας σε έσοδα 450 εκατ. ευρώ και τους νέους φόρους σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και στα ηλεκτρονικά, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, και στον καφέ.

Σχετικές ειδήσεις