ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στις συντάξεις για τα επόμενα 10 χρόνια

«Ψαλίδι» στις συντάξεις για τα επόμενα 10 χρόνια

Οι συντάξεις θα μπουν για συνολικά δέκα χρόνια στην «Κλίνη του Προκρούστη» αρχής γενομένης από φέτος.

Πέντε συν άλλα... πέντε χρόνια θα χρειαστούν ούτως ώστε να αποδώσει τα δέοντα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την ελληνική Βουλή.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η εξοικονόμηση που πρέπει να φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις δεν θα σταματήσει το 2019 –όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει τον εν λόγω νόμο- αλλά θα συνεχιστεί μέχρι και το 2025.

Οι προσδοκίες εξοικονόμησης φαίνεται, μάλιστα, πως είναι πραγματικά τεράστιες, μιας και στο 1,3% του ΑΕΠ που πρέπει να εξοικονομηθεί την περίοδο 2016 -2019, πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 1,1% του ΑΕΠ το οποίο πρέπει να εξοικονομηθεί την περίοδο 2020-2025 με σημείο τομής όμως το 2023, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Capital.gr.

Συνολικά, δηλαδή πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 2,4% του ΑΕΠ. Αν σ’ αυτούς συμπεριληφθεί και η εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση το 2015, δηλαδή η διπλή εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, τότε η συνολική εξοικονόμηση για τη δεκαετία 2015 -2025 εκτιμάται ότι πρέπει να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ.

Mε όρους ΑΕΠ 2015, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 5,2 δισ. ευρώ ή στο 16,5% της ετήσιας εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης έναντι των 3 δισ. ευρώ που "κοστολογούνται" τα μέτρα έως το 2019 ή του 9,5% της εθνικής συνταξιοδότησης (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ). Ωστόσο το ποσό της εξοικονόμησης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως το επιπλέον ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ και πρέπει να εξοικονομηθεί την περίοδο 2020-25, θα προκύψει από την πλέρια απόδοση των μέτρων του νόμου Κατρούγκαλου και προπαντός την έκδοση των συντάξεων από την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου και έπειτα με βάση τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και τον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων (μέχρι 31.12.2014) συντάξεων από την 1.1.2019 μέχρι και την 1.1.2023.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν βέβαια με βάση το... "καλό" σενάριο, δηλαδή στην περίπτωση που εφαρμοστούν απερίσπαστα τα μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά επιβεβαιωθούν και όλες οι προβλέψεις για την εξέλιξη του κρατικού προϋπολογισμού και του ΑΕΠ.

Σε διαφορετική περίπτωση -δηλαδή σε περίπτωση εκτροχιασμού των ελλειμμάτων των Ταμείων και του κράτους- θα επέλθει, όπως ορίζει ρητά ο νόμος, άλλος "ειδικός νόμος" για την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τις μελέτες βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού τις οποίες πρέπει ανά τριετία να εκδίδει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αρχής γενομένης από το 2017.

Σχετικές ειδήσεις