ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονη ανησυχία ESM: Προβλέπει λιτότητα διαρκείας στην Ελλάδα - Πιθανή ενεργοποίηση του «κόφτη»

Έντονη ανησυχία ESM: Προβλέπει λιτότητα διαρκείας στην Ελλάδα - Πιθανή ενεργοποίηση του «κόφτη»

Ιδιαίτερα δυσμενείς για την ελληνική οικονομίαείναι οι τελευταίες προβλέψεις του ESM, το οποίο μάλιστα εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το έγγραφο του συνέταξε ο ESM δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters, αναφέροντας πως τα συγκεκριμένα στοιχεία βγήκαν από το τελευταίο Eurogroup.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την πρόβλεψη αναμένεται να έχει ανάπτυξη 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Με τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ, έως το 2025.

Μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει θετικό, όμως όπως υπογραμμίζει το Reuters, αν οι παραπάνω αριθμοί βγουν αληθινοί αυτό θα σημάνει μικρότερη ελάφρυνση χρέους για την χώρα μας.

Από την άλλη μεριά το ΔΝΤ έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει αυτούς τους στόχους, διατηρώντας παράλληλα τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου.

Το Reuters στη συνέχει υποστηρίζει την άποψη ότι παρά την ανάπτυξη, που ενδεχομένως να υπάρξει στην ελληνική οικονομία, οι υποχρεώσεις θα υπερκαλύπτουν τα κέρδη και ως εκ τούτου, η Ελλάδα και οι πολίτες της θα είναι «εγκλωβισμένοι» σε μία διαρκή και πολυετή λιτότητα.

Μάλιστα σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως ο «κόφτης» που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές κάτι που σημαίνει νομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων ώστε να καλυφθεί η «τρύπα.

Το Eurogroup επεξεργάζεται ήδη , σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται παρουσιάσει στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.Αν επαληθευθεί το βασικό σενάριο του ESM, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τρεις τρόπους:

  • επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια
  • θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050
  • θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050.

Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.

Σχετικές ειδήσεις