ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προληπτικά μέτρα: Αφού τα δέχτηκαν, τώρα τα στελέχη της κυβέρνησης τα …ξορκίζουν

Προληπτικά μέτρα: Αφού τα δέχτηκαν, τώρα τα στελέχη της κυβέρνησης τα …ξορκίζουν

Να πείσουν τους πολίτες ότι ο αυτόματος «κόφτης» μισθών και συντάξεων αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τελικά δεν θα εφαρμοστεί, επιχειρούν τα κυβερνητικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) σημείωσε «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ».

Τόνισε μάλιστα ότι «το Εurogroup υιοθέτησε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που αποκλείει τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά προβλέπει υιοθέτηση διορθωτικού μηχανισμού, όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία»

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η οποία θα είναι πιο έντονη το 2017.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι ο «κοφτης», η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ορίζοντα, το 2017 και 2018.

«Αυτή είναι η συμφωνία, έχει ημερομηνία λήξης», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real και μάλιστα συμπλήρωσε ότι ο μηχανισμός υπάρχει «σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν συμφωνήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, μέχρι το 2020. Δεν έχει καμία διαφορά από αυτόν, τον έχει η Γερμανία, η Σουηδία, υπάρχει συζήτηση με την απόκλιση που υπάρχει στην Πορτογαλία».

«Άρα», προσέθεσε ο υπουργός, «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ούτε τέταρτο μνημόνιο ούτε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, ούτε μακροχρόνιος μηχανισμός προσαρμογής. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Το αντίθετο».
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε βήμα θετικό που θα γίνεται στην οικονομία και θα ξανακοιτάζει θέματα φορολογικής πολιτικής που πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση θεωρεί και θα συνεχίσει να θεωρεί ότι διορθώσεις στα φορολογικά δεδομένα οφείλουν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε διόρθωση με τις αντικειμενικές αξίες. Αν η οικονομία πάει πολύ καλά, η αυτόματη αύξηση εσόδων -δεν την έχουμε προεγγράψει αυτήν τη στιγμή- θα είναι σημαντική».

«Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε βήμα θετικό που θα γίνεται στην οικονομία, προφανώς θα ξανακοιτάζει θέματα φορολογικής πολιτικής, που είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες κατηγορίες φόρων που σταδιακά θεωρούμε ότι πρέπει να έρθουν σε ένα μέτρο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις