ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Η τελική εισήγηση του EWG στις 20 Μαΐου

DW: Η τελική εισήγηση του EWG στις 20 Μαΐου

Δέκα μέρες πριν το καθοριστικό Eurogroup στις 24 Μαΐου, Αθήνα και εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση, ενώ εκκρεμούν ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα οι διεργασίες σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει: Την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, την εκταμίευσης μιας μεγάλης δόσης, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.

Oι συζητήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, που έγιναν το τελευταίο διήμερο σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες κατέδειξαν πως σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ελληνική κυβέρνηση και εταίροι έχουν σχεδόν συμφωνήσει.

Απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες, ο οποίες αναμένεται να ρυθμιστούν μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Σε σχέση με τη δόση, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι την απόφαση για το ακριβές ύψος του ποσού θα την λάβουν οι χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο εκτίμησε ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 9-11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,5 δισ., θα διατεθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης που θα κριθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, είναι αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχει διασφαλιστεί και αυτό δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα σε πολλές κυβερνήσεις του βορρά της ευρωζώνης, ωστόσο στις Βρυξέλλες υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βρεθεί κοινός τόπος με το Ταμείο.

Οι διαφωνίες με το ΔΝΤ έχουν να κάνουν κυρίως με το χρέος γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι για πολιτικούς λόγους να προχωρήσουν αυτήν την περίοδο σε μια δραστική ελάφρυνση του. Τα μέτρα που συζητούν είναι περισσότερο διαχειριστικού χαρακτήρα βραχυπρόθεσμα, ενώ μεσοπρόθεσμα προβλέπουν μια επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος των δανείων και μια περαιτέρω μικρή μείωση των επιτοκίων.

Οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018, επιδιώκοντας να επανεξεταστεί η κατάσταση με τη λήξη του παρόντος προγράμματος. Από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση ζητώντας άμεσα μέτρα που θα δίνουν λύση για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ώστε οι αγορές και οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Την τελική εισήγηση με στόχο τη συμφωνία θα κάνει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (EWG), η οποία θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου, δύο μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις