ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Ποιοι δικαιούνται κρατική επιδότηση για τις δόσεις

Κόκκινα δάνεια: Ποιοι δικαιούνται κρατική επιδότηση για τις δόσεις

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η κατασκευή της οποία βρίσκεται σε τελική ευθεία, θα γίνεται η αίτηση όσων «κόκκινων δανειοληπτών» που δικαιούνται την κρατική επιχορήγηση για να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΜΕΤΡΟ - ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σύστημα στο οποίο θα εντάσσονται οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά το καλοκαίρι, όταν και θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις με το νέο καθεστώς για τα κόκκινα δάνεια που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη (νόμος Σταθάκη με τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη).

Ποιοι δικαιούνται την επιχορήγηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν πετύχει δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους, έχει δηλαδή καθοριστεί σχέδιο διευθέτησης οφειλών και επίσης πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή (για άγαμο μέχρι 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι μέχρι 1.160 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ, το μήνα.

Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (δηλαδή 160.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά

Ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών, όπως αυτές ορίζονται από το σχέδιο ρύθμισης.

Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Σχετικές ειδήσεις