ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup LIVE: Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Eurogroup LIVE: Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Η διάσταση μεταξύ του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναδείχτηκε από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται ότι επιθυμεί να μπει στον «πάγο» η συζήτηση για το θέμα.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

«Η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας δεν είναι ένα τόσο πιεστικό ζήτημα», ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ανάγκη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο υπερτόνισε και ο πρόεδρος τoυ Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Κάζιμιρ προεξόφλησε ότι η συνεδρίαση θα είναι μακρά.

Δύο σενάρια διακινούνται στους διαδρόμους του Eurogroup. Το ένα να τελειώσει η συνεδρίαση γύρω στις 20:00 και το άλλο μετά τα μεσάνυκτα αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με το ΔΝΤ ως προς το πώς θα κινηθούν οι δυο πλευρές στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η συνολική λύση σε ότι αφορά το θέμα του χρέους δεν θεωρείται εφικτή.

Μάλιστα, σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Welt αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας πως «δεν αποκλείεται ο κ. Σόιμπλε να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Στις 16:00 ώρα Ελλάδος άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με το κλίμα, ωστόσο να είναι ιδιαίτερα βαρύ εξαιτίας της κόντρας ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πιστό στις αρχές της ενημέρωσης, το Newsbomb.gr μεταδίδει λεπτό προς λεπτό, έγκαιρα και έγκυρα, όλες τις εξελίξεις από τα σημαντικά κέντρα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Δείτε τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση

Τα πρώτα πλάνα λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup

Live όλες οι εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup

16:36: Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν

16:20:«Σημαντική» χαρακτήρισε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την προσέλευσή του

16:10: Αρνητικός στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

15.56: Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία πρώτα από όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να αναπνεύσει και που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή».

15.37: Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ δήλωσε πως το Eurogroup θα είναι ευέλικτο ως προς το ποσό που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορούν να περιμένουν.

15.26: Επιφυλακτικός όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

14.56: Άφιξη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η λογική και ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να συμφωνήσουμε με το Eurogroup. Νομίζω ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει μαζί μας, κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

14.38: Σημαντική για τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

14.24: Ξεκίνησαν οι αφίξεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο κτήριο, όπου στις 16:00 θα αρχίσει τις εργασίες του το Eurogroup. Η πρώτη προσέλευση ήταν αυτή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σημερινή συνεδρίαση.

14.10: Μία μόλις ημέρα μετά τη δριμύτατη κριτική που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές, για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησής της από τα μνημόνια.

12.53: Ομάδα ευρωβουλευτών, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να χαλαρώσουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα.

12:49: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται, σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt, να σαμποτάρει τη συζήτηση στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

11.32: Σε χαμηλό εξαμήνου κινούνται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στο Eurogroup.

Τι συζητείται στο σημερινό Eurogroup

Σε πρώτη φάση, τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών θα απασχολήσει η εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα. Από τα συνολικά 11 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους έως και τον Νοέμβριο του 2016 και τα υπόλοιπα 3,8 δισ. ευρώ θα οδηγηθούν προς εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου.

Έως το σημείο αυτό, τα πράγματα φαίνονται ομαλά, καθώς από ελληνικής πλευράς έχουν διευθετηθεί όλες οι κατεπείγουσες εκκρεμότητες βάσει των ήδη ψηφισθέντων νομοσχεδίων (ασφαλιστικό, φορολογικό, πολυνομοσχέδιο κλπ.) από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ωστόσο, σε δεύτερο πλάνο, τα πράγματα δείχνουν να προσκρούουν σε τοίχο, μιας και σοβεί η κόντρα ανάμεσα στην ηγεσία του ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος.

schauble 2018220b

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Μόλις μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup των Βρυξελλών, το Ταμείο έδωσε χθες, Δευτέρα (24/05/2016) στη δημοσιότητα την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στην έκθεση το Ταμείο μιλά για την ανάγκη μιας εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, η χώρα πρέπει να λάβει εδώ και τώρα «παραχωρήσεις» σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια. Το ΔΝΤ επιμένει, μάλιστα, πως εάν δεν γίνουν συντονισμένες κινήσεις, τότε το χρέος θα έχει εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ έως το 2060.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr καθώς και την αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ

Στον αντίποδα των τοποθετήσεων του Ταμείου κινείται, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να μεταθέσει στις καλένδες τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα για μετά το 2018, όπως αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείοReuters.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια πηγή, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει τίποτε περισσότερο κατά το σημερινό Eurogroup από την έγκριση των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το Reuters επικαλείται και δήλωση του Αλεξάντερ Στουμπ, του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την παροχή της δόσης «που θα απομακρύνει την πίεση του Grexit».

FT: Η κόντρα με το ΔΝΤ και το «αφήγημα» του Βερολίνου

MUNCHAU

Ο αρθρογράφος των FT Βόλφγκανγκ Μούνχαου

Από την άλλη πλευρά ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μούνχαου, μέσω άρθρου τη Δευτέρα (23/05/2016) στη στήλη του επιχειρεί να φωτίσει τις πραγματικές προθέσεις των Γερμανών, αλλά και του ΔΝΤ, με φόντο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Κατά τον ίδιο, «η Ουάσιγκτον χαλάει το αφήγημα που έχει ανάγκη το Βερολίνο και στήθηκε με τη συμφωνία του καλοκαιριού».

«Η επιμονή του ΔΝΤ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια του Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να μεταθέσει την ελάφρυνση του χρέους για μετά το 2018, που ίσως να μην είναι υπουργός Οικονομικών, τη στιγμή που το Ταμείο θέλει λύση εδώ και τώρα για να ανακτήσει τη λαβωμένη φήμη του. Αυτό το αδιέξοδο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία ακόμα ευρωκρίση – γι’ αυτό και η Μέρκελ έχει πολύ καλούς λόγους να μην θέλει να αφήσει την κατάσταση να κλιμακωθεί», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος τον FT και προσθέτει: «Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να συνεχίσουν τη λογική της επιμήκυνσης δηλαδή των δανείων και της προσποίησης ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ας είναι. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ας εξαγοράσουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αθήνα».

Σε ταυτόχρονους ρόλους «προστάτη» και «τιμωρού»

Ωστόσο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση, όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν πως βρίσκονται σε αντιπαλότητα ως προς την τύχη του ελληνικού χρέους, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ένα σημαντικό γεγονός: πως τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα είναι υφεσιακά και πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εάν δεν ανοίξει ο δρόμος για μια γενναία ελάφρυνση.

Ο Σόιμπλε επιχειρεί να την καθυστερήσει, το Ταμείο την θέλει εδώ και τώρα. Η διαμάχη μοιάζει αληθινή μεν, αλλά επί της ουσίας η Ελλάδα δεν είναι παρά το πιόνι που διεκδικούν πάνω σε μια σκακιέρα δύο υποτιθέμενοι αντίπαλοι, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και «προστάτες» της, αλλά και «τιμωροί» της, αναλόγως με τις εκάστοτε ισορροπίες δυνάμεων και τις συγκυρίες.

Η χώρα μας πλήρωσε, πληρώνει και θα εξακολουθεί να πληρώνει για πολλές δεκαετίες μπροστά ένα βαρύτατο τίμημα για όσα έχει ψηφίσει διά της Βουλής μέσα σε μόλις έξι χρόνια. Κι όσο κι αν ακούγεται μακάβριο, η Ελλάδα θυμίζει πια ένα ξεσκισμένο κουφάρι, έτοιμο να το κατασπαράξουν τα «όρνεα» της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Η αξιολόγηση μπορεί να ήρθε, η συζήτηση για το χρέος μπορεί και ν’ αργήσει, αλλά ο φαύλος κύκλος των Μνημονίων είναι ακόμη εδώ και δεν λέει να τελειώσει. Κι αυτή, είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει.

Σχετικές ειδήσεις