ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΕ: To Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 9 δισ. λίρες σε εμπορικούς δασμούς

ΠΟΕ: To Brexit θα κοστίσει στη Βρετανία 9 δισ. λίρες σε εμπορικούς δασμούς

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στους Βρετανούς καταναλωτές 9 δισ. λίρες σε πρόσθετους δασμούς εισαγωγών ετησίως, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρομπέρτο Αζεβέντο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (25/5) στην εφημερίδα Financial Times.

Οι βρετανικές εξαγωγές θα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς 5,5 δισ. λιρών στις αγορές του εξωτερικού, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ η αποχώρηση από την ΕΕ θα απαιτήσει να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας.

Αυτό θα σημάνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους εμπορικούς όρους με τα 161 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να χάσει την αδασμολόγητη ή με χαμηλούς δασμούς πρόσβαση στις 58 χώρες που καλύπτονται από 36 εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.

«Θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με κάποιον τρόπο σχεδόν για όλο το εμπόριο της Βρετανίας (με τον κόσμο)», δήλωσε ο Αζεβέντο.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να διαπραγματευθεί κανείς αυτές τις εμπορικές συμφωνίες. Και χρονοβόρο επίσης», δήλωσε. «Ακόμα κι αν είσαι σε θέση να διαπραγματευθείς γρήγορα με όλα αυτά τα μέλη, δεν σημαίνει ότι αυτά θα είναι σε θέση να διαπραγματευθούν μαζί σου διότι έχουν τις δικές τους προτεραιότητες».

Σχετικές ειδήσεις