ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στις συναλλαγές με μετρητά

Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στις συναλλαγές με μετρητά

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει πλαφόν στην χρήση μετρητών σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή προς ψήφιση.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΠΩΣ ΘΑ «ΧΤΙΖΕΤΑΙ»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 01/07/2016 και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, διατραπεζικά κτλ), ενώ σήμερα το όριο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, το όριο χρήσης μετρητών «συρρικνώνεται» στα 50 ευρώ.

Πώς θα «χτίζεται» στο εξής το αφορολόγητο

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στο ίδιο δημοσίευμα, μεγάλες αλλαγές έρχονται και σε ό,τι αφορά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι αρμόδιες ΔΟY θα δέχονται μόνον τις αποδείξεις που προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μόνο για το 2016, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις από συναλλαγές με μετρητά. Ταυτόχρονα, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα είναι ανάλογο του εισοδήματος.

Ενδεικτικά:

  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι, και αγρότες πρέπει να συλλέγουν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση θα το χάνουν
  • Από το 2017, το όφελος του αφορολόγητου θα προκύπτει αποκλειστικά και μόνον από συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών
  • Οι εφορίες θα ζητούν συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Δηλαδή, για τις τέσσερις κατηγορίες αφορoλόγητου (φορολογούμενος χωρίς παιδιά, φορολογούμενος με ένα παιδί, φορολογούμενος με δύο παιδιά και φορολογούμενος με τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος.
  • Για ετήσια εισοδήματα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αντίστοιζα αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.
  • Με νομοθετική διάταξη, θα εκπονούνται σε ετήσια βάση από τον Υπουργό Οικονομικών κίνητρα προς τους καταναλωτές, για να χρησιμοποιούν περαιτέρω το «πλαστικό» χρήμα. Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια, κλπ.) αλλά και ακινήτων.
  • Σημαντικό στοιχείο συνιστά και το γεγονός ότι για τις συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Πλέον οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι καταναλωτές μέσω καρτών που είναι στο όνομά τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις:

  • Από 01/07/2016 όλες οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα «μηχανάκια» ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS).
  • Οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις