ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Περισσότεροι θα είναι οι ωφελημένοι από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης μέχρι τέλος του έτους, αφού οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, προσανατολίζονται στη συνέχιση των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης μέχρι τα τέλη του 2016, μετά και τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί και η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ Η Β ΦΑΣΗ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δηλαδή, θα ωφεληθούν και όσοι μείνουν εκτός της β΄φάσης του προγράμματος. Ειδικότερα, η επιδότηση σίτισης, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, η επιδότηση ενοικίου και η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσουν να χορηγούνται στους πολίτες, οι οποίοι διαβιούν στους δήμους που δεν θα επιλεχθούν να συμμετάσχουν στη β' πιλοτική φάση εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Ιουλίου και μετά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, πρόκειται να εφαρμοστεί σε 30 δήμους από τις 13 περιφέρειες όλης της χώρας, με βάση τους επίσημους δείκτες φτώχειας και ανεργίας.

Η επιλογή των 30 δήμων που θα ενεργοποιηθούν στη β’ φάση του προγράμματος θα προκύψει μέσα από τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας, που επίσημα έχουν καταγραφεί.

Όμως και για τους υπόλοιπους τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα συνεχιστούν, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η στήριξη και εκείνων που διαβιούν σε άλλους δήμους από αυτούς που θα επιλεχθούν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ωστόσο η συγκεκριμένη επέκταση θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι θα υπάρξει επανακαθορισμός των δικαιούχων, που έχουν δημιουργήσει το σχετικό μητρώο, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο δίκαιη η χορήγηση των παραπάνω παροχών. Και αυτά για να προετοιμαστεί η επέκταση του προγράμματος.

Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, από την 1.1.2017 και μετά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους δήμους της χώρας, με προοπτική να ωφεληθούν από αυτό τουλάχιστον 700.000 πολίτες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να εξοικονομηθεί ποσό έως 900 εκατ. ευρώ από προνοιακές παροχές, για να μπορέσει το πρόγραμμα να καλύψει τις ανάγκες σε περίπου 700.000 συμπολίτες, όπως είναι ο αρχικός προγραμματισμός.

Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα της Δευτέρας (23/5) «γέμισε» για ενδέκατη φορά η κάρτα σίτισης - αλληλεγγύης σε 148.053 δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ποσό που πιστώθηκε στις Κάρτες Αλληλεγγύης τους (70 – 220 ευρώ ανάλογα με το εισόδημά τους), ανήθε σε 16.653.430 ευρώ.

Η Β΄φάση από τα μέσα Ιουλίου

Η Β’ φάση του Νέου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα τεθεί σε εφαρμογή περί τα μέσα Ιουλίου, σε 30 δήμους, στις 13 περιφέρειες όλης της χώρας.Τα ποσά που θα λάβουν οι περίπου 60.000 επιδοτούμενοι πολίτες θα δίνονται κατά το ήμισυ σε ρευστό. Το υπόλοιπο 50% θα χορηγείται υπό μορφή κάρτας, στα πρότυπα της επιδότησης σίτισης, που παρέχεται στους δικαιούχους, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα αποκτούν πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές (π.χ. συσσίτια, προγράμματα απόκτησης ρουχισμού και οικοσκευών κ.λπ.). Άλλωστε το πρόγραμμα απευθύνεται σε συμπολίτες που βρίσκονται συχνά σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης, άρα η στήριξή τους πρέπει να είναι πολύπλευρη, ακόμα και στο ψυχολογικό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι σε ένα ποσοστό 10%, θα προωθούνται, μέσω διαδικασιών επανένταξης, σε νέες θέσεις εργασίας. Τόσο η επιδότηση σίτισης, όσο και το επίδομα ενοικίου, μαζί με τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελούν τα τρία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σημειώνεται ότι στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ίδρυση ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης -που αρχικά θα έχει «προίκα» 700 εκατ. ευρώ- ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, παρουσιάζοντας και τις πρώτες δράσεις που θα υλοποιηθούν.
Όπως είπε η χρηματοδότησή του θα γίνει από το πλεόνασμα και εξήγησε ότι, με βάση τη συμφωνία, από τα 1,7 δισ. ευρώ πλεόνασμα τα 500 εκατ. ευρώ θα πάνε για χρέος, τα 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 700 εκατ. ευρώ για δράσεις που θα επιλέξει η κυβέρνηση.
Αυτά τα χρήματα -δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ- θα πάνε στο Ταμείο, στο οποίο στόχος είναι σταδιακά να κατευθυνθούν κονδύλια και από άλλες πηγές (π.χ. φοροδιαφυγή). Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν θα υπάρξει μία εφάπαξ παροχή, αλλά θα επιλεγεί ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων.
Μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτηθούν η επέκταση του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ανάπτυξη προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και η αποκατάσταση -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- αδικιών.

Σχετικές ειδήσεις