ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έρχονται οι…αριστερές μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ

Συντάξεις: Έρχονται οι…αριστερές μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, το «ψαλίδι» έρχεται και μάλιστα έχει και την υπογραφή της αριστερής κυβέρνησης.

ΕΦΟΣΟΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΜΑΖΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 1300 ΕΥΡΩ, Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Σύμφωνα με ΦΕΚ, το οποίο περιλαμβάνει τις κοινές υπουργικές αποφάσεις Εργασίας και Οικονομίας, θα κοπούν οι επικουρικές και μάλιστα αναδρομικά!

Οι περικοπές στις επικουρικές θα πλήξουν 200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν από τον Αύγουστο να μειώνεται η σύνταξή τους, ενώ θα τους ζητηθεί και η διαφορά ήδη από τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο.

Πώς θα υπολογίζεται η μείωση

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νέο μνημόνιο, εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ι οποίες καταβάλλονται πριν την ισχύ του νέου νόμου είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, τότε η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και διατηρείται ως «προσωπική διαφορά» ανά συνταξιούχο.

Εάν όμως το ξεπερνά, τότε πέφτει «μαχαίρι» στην επικουρική.

Το δεύτερο «χτύπημα» στους ασφαλισμένους θα είναι στα εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, με φάση το ΦΕΚ, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι με εισφορές ύψους 4% επί των αποδοχών, το εφάπαξ υπολογίζεται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης. Για τον υπολογισμό του θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών κατά τα 5 τελευταία έτη έως και την 31.12.2103.

Σχετικές ειδήσεις