ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην... αγχόνη του Μνημονίου οι Έλληνες: Έρχεται «φοροκαταιγίδα» διαρκείας

Στην... αγχόνη του Μνημονίου οι Έλληνες: Έρχεται «φοροκαταιγίδα» διαρκείας

Το φορολογικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει τους επόμενους μήνες καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα αφού το βάρος του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου πέφτει στις πλάτες των πολιτών.

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΦΟΡΩΝ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι θα προσεγγίσουν τα 30 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχει στις τσέπες των φορολογουμένων, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος τα εκτιμώμενα έσοδα να μετατραπούν σε... ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Η ατέλειωτη σειρά των νέων φόρων ξεκίνησε με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% που πυροδότησε αλυσιδωτές ανατιμήσεις σχεδόν στο σύνολο του φάσματος της αγοράς, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Ταυτόχρονα ήρθε κι η αύξηση του μεταφορικού κόστους από την άνοδο των τιμών των καυσίμων (επηρεάστηκε από την αύξηση του συντελεστή), ενώ αυξήθηκαν οι τιμές των αυτοκινήτων πάνω από ένα όριο αξίας λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης.

Επίσης αυξήθηκε το μηνιαίο κόστος της συνδρομητικής τηλεόρασης, λόγω της επιβολής φόρου 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών, ενώ παράλληλα ανέβηκε η τιμή της μπύρας, λόγω της μεταβολής προς τα πάνω του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό.

Φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη

Μετά τις νέες αυξήσεις, στο τέλος Ιουλίου έρχεται η πρώτη δόση του νέου εκκαθαριστικού της εφορίας, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα βαρύ (λόγω αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης) για όσους το 2015 είχαν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.

Σημειώνεται δε ότι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου, δεν πρόκειται να τη δουν, αφού με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιείται η διάταξη ότι κρατείται και ισοψηφίζεται με το κόστος του ΕΝΦΙΑ, που κανονικά θα έπρεπε να χρεωθεί το Σεπτέμβρη. Μάλιστα θα κρατηθεί από τις τυχόν επιστροφές φόρων το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και όχι η πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ που έρχονται τον Αύγουστο θα είναι ιδιαίτερα βαριά για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο και της αύξησης των συντελεστών. Συνολικά με τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρωθεί σε πέντε ή έξι μηνιαίες δόσεις.

Η δεύτερη δόση της προκαταβολής του φόρου, θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Συνολικά μέσω των εκκαθαριστικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους άνω των 3 δισ. ευρώ.

Λίγο μετά τον ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο, έρχονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας, για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της. Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τουλάχιστον της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ.

Από τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι θα έχουν να πληρώνουν και με αυξημένη τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά πέντε λεπτά το λίτρο που αναμένεται να μεταφραστεί σε αύξηση της λιανικής τιμής του κατά 7-8 λεπτά ανά λίτρο.

Σχετικές ειδήσεις