ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις μετά το 2018 – Παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες

ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις μετά το 2018 – Παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες

Θυμάστε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ο Πάνος Καμμένος υποστήριζε πως από την επομένη των εκλογών θα αποτελεί παρελθόν;Αυτά, last year... που λέει και μια ψυχή!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Ο ΕΝΦΙΑ όχι απλά δεν φεύγει, αλλά θα είναι και ακριβότερος για κάποιους φέτος, ενώ του χρόνου εκατομμύρια πολίτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο θα πληρώσουν τον φόρο φουσκωμένο, βάσει πλασματικών αξιών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Παρότι η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών αποτελεί δέσμευση στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει στους δανειστές να αναβληθεί η ανακοίνωση νέων αντικειμενικών τιμών που αναμενόταν στα τέλη του 2016, για έως και ένα χρόνο αργότερα, στο β΄ εξάμηνο του 2017, με προοπτική να ισχύσουν από τότε ή από 1.1.2018.

Με δικαιολογία την τεχνική αδυναμία συλλογής στοιχείων για την πραγματική (αγοραία) αξία των ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο αφήνει τις αντικειμενικές αξίες ακόμη έναν χρόνο παγωμένες και έτσι και του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Επί της ουσίας, η λύση αυτή επιβάλλεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός φόρος.

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, "βαρύς" θα παραμείνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας και για το 2017, ακόμα και αν τυχόν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.

Το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και η παράλληλη αύξηση κάποιων συντελεστών σημαίνει ότι και του χρόνου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 40%, 50% ακόμη και 60% σε σχέση με τον φόρο ύστερα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Σχετικές ειδήσεις