ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Τυχόν «κανόνι» της Μαρινόπουλος θα εξελιχθεί σε Lehman Brothers της Ελλάδας

Μίχαλος: Τυχόν «κανόνι» της Μαρινόπουλος θα εξελιχθεί σε Lehman Brothers της Ελλάδας

Για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά ένα κανόνι τηςαλυσίδας Μαρινόπουλος, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ανέφερε ότι πρώτο μέλημα είναι οι εργαζόμενοι της εταιρείας αλλά και οι 1.250 προμηθευτές.

Μάλιστα τόνισε ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ και μίλησε για τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε 150 επιχειρήσεις.

Υπολόγισε δε ότι αν υπάρξει μια δυσάρεστη εξέλιξη, μπορεί να χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας από τον όμιλο και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μίχαλος επίσης, σε ομιλία του σε εκδήλωση, με θέμα «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Πυλώνες για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μίχαλος επικαλέστηκε τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας Manpower για το 2015, σύμφωνα με τα οποία έξι στους δέκα εργοδότες στη χώρα μας δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας.

Την ώρα που η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, καλπάζει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο προσωπικό, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο παράδοξο και ανησυχητικό.

Οι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό είναι, κυρίως, η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας και η έλλειψη τεχνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε επαγγελματίες πωλητές, υψηλόβαθμα στελέχη, εξειδικευμένους τεχνίτες, εργάτες και χειριστές μηχανημάτων.

«Έχουμε, από τη μία, ανθρώπους με υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά χωρίς τις κατάλληλες επαγγελματικές δεξιότητες, ώστε να ενταχθούν στην αγορά. Κι έχουμε, ταυτόχρονα, έλλειψη σε θέσεις, που, μέχρι πρότινος, αντιμετωπίζονταν ως δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Σχετικές ειδήσεις