ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραιτήθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ

Παραιτήθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ

Την παραίτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, αποτελούμενης από τους κ.κ. Άρη Ξενόφο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Κουτσό, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αναστάσιο Γάγαλη, Μέλος ανακοίνωσε αργά το πρωί της Τετάρτης (06/07/2016) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχοντας ολοκληρώσει, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ο επιτυχής σχεδιασμός επέτρεψε την άντληση σημαντικών κεφαλαίων από την επενδυτική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, την απόκτηση, για πρώτη φόρα, δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών και την προοπτική ανάκτησης, επίσης για πρώτη φορά, μέρους των κεφαλαίων που διατέθηκαν μέσω της αποπληρωμής των CoCos.

Επιπλέον, το ΤΧΣ εκπλήρωσε εγκαίρως και με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους Εταίρους της.

Ειδικότερα προέβη στην τροποποίηση του Νόμου του ώστε να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του Ταμείου και οι εκτεταμένες εργασίες που απορρέουν από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (FAFA) και τις νέες δεσμεύσεις του Μνημονίου Συνεργασίας. Στο δε καίριο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων το ΤΧΣ κατέγραψε σε σχετικές μελέτες αφενός τα εμπόδια νομικής και κανονιστικής φύσεως, η άρση των οποίων θα διευκόλυνε την επίλυση του προβλήματος αυτού, και αφετέρου την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων περιγράφοντας ταυτόχρονα ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των Τραπεζών. Τέλος, το ΤΧΣ με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου διεθνούς εμπειρίας, διεξήγαγε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών των συστημικών τραπεζών.

Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Το Γενικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση ευχαρίστησε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ.κ. Άρη Ξενόφο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γιώργο Κουτσό Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αναστάσιο Γάγαλη Μέλος, για την πολύτιμη συνεισφορά τους όλο το διάστημα της θητείας τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στα επόμενα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας».

Σχετικές ειδήσεις