ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

Αρχίζουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

«Σαφάρι» στους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο και δεν ανταποκρίνονται στις οχλήσεις της για τακτοποίηση των χρεών τους έχει ξεκινήσει η εφορία.

Να εισπράξει 5 δισ. μέχρι τα Χριστούγεννα θέλει η κυβέρνηση – Ο «κόφτης» σαρώνει μισθούς και συντάξεις

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές για είσπραξη περίπου πέντε δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου μέσα από ένα πογκρόμ ελέγχων και κατασχέσεων για φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση το κείμενο του τεχνικού μνημονίου που ήρθε χθες στην δημοσιότητα οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τις εξής δεσμεύσεις:

  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.
  • Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ΚΕΑΟ 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).
  • Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.
  • Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ.
  • Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.

Μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσοτέρων από 430.000 οφειλετών. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 30%, και έπεται συνέχεια.

Στο τεχνικό μνημόνιο ορίζονται επίσης συγκεκριμένες υποχρεώσεις παροχής πληροφοριών από το υπουργείο Οικονομικών για τον ρυθμό των επιστροφών φόρου (οι εκκρεμείς βεβαιωμένες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ). Μάλιστα τονίζεται ότι θα πρέπει να πάσα στιγμή να υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις οφειλές που καθυστερούν μέχρι 30 ημέρες, μέχρι 60 ημέρες ,μέχρι 90 ημέρες και πάνω από τις 90 ημέρες καθώς και την αιτιολογία της καθυστέρησης και το είδος της κάθε μιας οφειλής.

Σαρώνει μισθούς και συντάξεις ο «κόφτης»

Οι λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του κόφτη γνωστοποιήθηκαν χθες με το Τεχνικό Μνημόνιο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Το όποιο κενό θα καλυφθεί από μισθούς και συντάξεις, κυρίως και όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση τόσο περισσότερο θα επιβαρυνθούν.

Ειδικότερα, οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώσουν το 60% του βάρους της διόρθωσης από μια δημοσιονομική απόκλιση, που θα ενεργοποιήσει τον «κόφτη».

Σύμφωνα με το κείμενο του νέου μνημονίου θα πρέπει αν η δημοσιονομική απόκλιση ενεργοποιήσει τον «αυτόματο μηχανισμό» τότε η προσαρμογή θα προέλθει κατά 45% από την περικοπή μισθών, κατά 15% από την περικοπή συντάξεων και κατά 19,3% από αυξήσεις (μέσω φόρων) σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το υπόλοιπο της διόρθωσης θα συμπληρωθεί από την περικοπή των δαπανών, δηλαδή την περικοπή ελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνά σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο το 5% της ανώτατης οροφής που ορίζονται από τον προϋπολογισμό.

Αν τα μέτρα που θα ληφθούν χρειαστεί να φτάσουν το 0,5% του ΑΕΠ μισθοί και συντάξεις θα έχουν μια επιβάρυνση από τα 540 εκατ. ευρώ και αν η διόρθωση χρειάζεται μέτρα 2% του ΑΕΠ (δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ) τότε η επιβάρυνση θα φτάσει τα 2,16 δισ. ευρώ στην ακραία περίπτωση.

Επίσης σύμφωνα με τη «ρήτρα ύφεσης» στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος κατά 0,5% σε σχέση με τις προβλέψεις, που έχουν γίνει από την ΕΕ, η οποία προβλέπει ύφεση 0,3% του ΑΕΠ το 2016 ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και 3,1% το 2018 τότε τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν για τη διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης θα είναι τα μισά σε κάθε περίπτωση.

Στο τεχνικό μνημόνιο μπαίνει πρόβλεψη και για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του προσφυγικού στο 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 360 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία δεν θα προσμετρούνται στη δημοσιονομική απόκλιση. Κάθε δαπάνη πάνω από αυτό το ποσό όμως δεν θα θεωρείται ως έκτακτο και θα προσμετράται κανονικά στο αποτέλεσμα των δημοσιονομικών στοιχείων σαν να έχουν γίνει από την Γενική Κυβέρνηση.

Και λοιπές εξηγήσεις

Το υποστηρικτικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιέχει όλους τους δείκτες, τους ποιοτικούς στόχους, τα κριτήρια απόδοσης και γενικότερα τα «ψιλά γράμματα» των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.
Περιέχει αναλυτική λίστα με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ. Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών ασφαλιστικών και άλλων ελέγχων.

Σχετικές ειδήσεις