ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «μανταλάκια» τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, αλλά λεφτά ούτε για δείγμα!

Στα «μανταλάκια» τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, αλλά λεφτά ούτε για δείγμα!

Πλήρως εκτεθειμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών που κόμπαζε καιρό τώρα ότι θα έβγαζε στη φόρα τα «φέσια» των δισ. ευρώ που έχουν βάλει στο Δημόσιο φυσικά και νομικά πρόσωπα. Γιατί, μπορεί η λίστες να δημοσιεύτηκαν, όμως οι μεγαλοοφειλέτες είναι κυρίως είτε επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να αποπληρώσουν ποτέ τα χρέη τους, είτε ιδιώτες που δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΛΑΒΡΑΚΙΑ» ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ Ή ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Ενδεικτικά, μεταξύ των νομικών προσώπων φιγουράρουν εταιρείες που είτε δεν υπάρχουν πια είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση, όπως για παράδειγμα όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή (με συνολική οφειλή 20.801.220,74 ευρώ) και το Μινιόν (με συνολική οφειλή 23.268.839,71 ευρώ), αλλά και «τρανταχτά» ονόματα με οσμή σκανδάλου, όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή!

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr τα 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν - με δικαστική απόφαση - έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών. Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα».

Ναι, όλα καλά μέχρι εδώ. Με τη μόνη διαφορά, όμως ότι από μια λίστα, όπου τα φέσια αγγίζουν τα 88 δισ. ευρώ, ως εισπρακτέο λογίζεται μόλις το 15% από αυτά, καθώς οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν σε φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Συνεπώς ποιο το όφελος; Δόθηκε στη δημοσιότητα μια λίστα για τα μάτια του κόσμου και την ίδια στιγμή ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας έχει προχωρήσει από την αρχή του χρόνου σε χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, έστω κι αν η συνολική οφειλή του εκάστοτε ατόμου δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Αυτή είναι, όμως, και μια τρανή απόδειξη της γενικότερης νοοτροπίας που επικρατεί στη χώρα αυτή: Χρωστάς μερικές εκατοντάδες ευρώ; Σου παίρνουν ό,τι έχεις και δεν έχεις. Έχεις «φέσια» δισεκατομμυρίων; Δεν τρέχει τίποτα. Όσο για το καθεστώς ατιμωρησίας στη δεύτερη περίπτωση; Καλύτερα να μην το συζητήσουμε…

Με απλά λόγια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπάθησε να κάνει μια επίδειξη δύναμης δίχως κανένα απολύτως αντίκρισμα. Προκαλεί, το λιγότερο, θυμηδία το να ανεμίζει κανείς ως «παντιέρα κοινωνικής δικαιοσύνης» έναν μακρύ κατάλογο ονομάτων, όπου δίπλα από τα ονοματεπώνυμα φιγουράρουν αμύθητα ποσά, τα οποία, σε τελική ανάλυση, φαίνεται ότι θα πάνε… υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Και δυστυχώς, για πολλοστή φορά, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως σοβαρότητα. Αντί να χυθεί άπλετο φως στις λίστες του μαύρου χρήματος (Λαγκάρντ, UBS, Μπόργιανς κλπ.) και να επιστραφούν τα κλεμμένα, όπως η ίδια η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό διά στόματος Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει να καλύψει «τρύπες» με λίστες-πυροτεχνήματα.

Και το ερώτημα παραμένει: Θα σοβαρευτούν επιτέλους;

Σχετικές ειδήσεις