ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι καλούνται για τροποποιητική δήλωση λόγω... λάθους

Μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι καλούνται για τροποποιητική δήλωση λόγω... λάθους

Τροποποιητικές δηλώσεις, καθώς δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος στο εκκαθαριστικό τους, θα κληθούν να κάνουν περίπου 3.000 υπόχρεοι - Τσουχτερά τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες υποβολές.

ΠΟΙΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ

Οι εφορίες διαπίστωσαν πως υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα, εντός των επόμενων ημερών και μέχρι την Παρασκευή, να σταλούν ενημερωτικά e-mails σε όσους έχουν κυρίως «μπλοκάκια».

Το πρόβλημα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι αν και υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις τους θα κληθούν να υποβάλλουν και τροποποιητικές με το ενδεχόμενο να πληρώσουν κάποιον επιπλέον φόρο που δεν ήξεραν ότι χρωστούν!

Όπως και να έχει, θα βρεθούν προ εκπλήξεως, αλλά και μπροστά σε μια τεράστια ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, κατά την εκκαθάριση ορισμένων δηλώσεων, δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος λόγω τεχνικού προβλήματος. Πρόκειται, δε, για «έναν μικρό αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» ωστόσο ο ακριβής αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Αργότερα, έγινε γνωστό πως αφορά περίπου 3.000 φορολογούμενους. Συνολικά 1.000 νομικά πρόσωπα και 2.000 φυσικά πρόσωπα (δηλαδή καταστηματάρχες, αυτοαπασχολούμενους, αμειβόμενους με μπλοκάκια).

Όλοι τους θα λάβουν άμεσα ενημερωτικό e-mail, το οποίο θα τους καλεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 15 Ιουλίου (άρθρο 19, ν.4174/2013), προκειμένου να υπολογιστεί το Τέλος Επιτηδεύματος.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου και είναι αμφίβολο, τόσο αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι προλάβουν να λάβουν το συγκεκριμένο e-mail, όσο και αν υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητά πάντως την κατανόηση των φορολογουμένων και προσδοκά στη συνεργασία τους, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία…

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο πιέζει για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και συνδέοντας τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την υποχρέωση του συνόλου των φορολογουμένων να υποβάλλουν (ως την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου), τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που προηγήθηκε, τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση θα είναι τσουχτερά. Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ περίπου 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογική δήλωση…

Σχετικές ειδήσεις