ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ναι στο μνημόνιο, όχι στα μέτρα!

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ναι στο μνημόνιο, όχι στα μέτρα!

«Μπερδεμένες» είναι οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο σε νέα έκθεσή του συστήνει αφενός πιστή τήρηση του μνημονίου, αφετέρου εκφράζει διαφωνία για την αύξηση της φορολογίας.

Σε νέα έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σημειώνει ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου είναι «μονόδρομος για την ανάπτυξη» και ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε διαπραγμάτευση και «κόκκινη γραμμή» για τα εργασιακά.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν είναι βέβαιη η ανάκαμψη της οικονομίας γιατί η «η ύφεση βαθαίνει με ανησυχητικές ενδείξεις», καθώς «το 1ο τρίμηνο του 2016 αποτελεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, όπου η ελληνική οικονομία καταγράφει αρνητικό ρυθμό».

«Εκκρεμούν κρίσιμες αποφάσεις για τους επόμενους μήνες ως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016. Όμως, η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα στην πορεία επιστροφής στην ομαλότητα και, αν εφαρμοσθεί με συνέπεια, θα ανοίξει προοπτικές ανάκαμψης», αναφέρεται.

« Με τη θέσπιση και των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στους έμμεσους και άμεσους φόρους οι φορολογούμενοι καλούνται στην ουσία να μειώσουν την καταναλωτική τους δαπάνη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις παλιές και νέες τους υποχρεώσεις ενώ τα κίνητρα για φοροδιαφυγή», αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την αύξηση της φορολογίας.

«Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης αναπόφευκτα θα δυσχεράνει την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και συνεπώς την επίτευξη των ιδιαίτερα φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων ενώ αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Την περίοδο 2010-15, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 24%, και τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5,24%. Το 2015 σε σχέση με το 2014 τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά € 1,7 δις» αναφέρεται επίσης.

Σχετικές ειδήσεις