ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ και για άλλα φορο-μέτρα

Τι ισχύει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ και για άλλα φορο-μέτρα

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, προσαρμογές, μπρος πίσω, λάθη και διορθώσεις κάθε μέρα εξελίσσονται τα φορολογικά μέτρα, τρελαίνοντας λογιστές και φορολογούμενους που ποτέ δεν ξέρουν τι ακριβώς τελικά θα ισχύσει.

ΒΡΟΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ - ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

Εξαιτίας των μπρος πίσω και των διορθώσεων της τελευταίας στιγμής αναγκαστικά προσαρμόζεται και το χρονοδιάγραμμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ για να μην περιοριστούν σε τέσσερις.

Κι αυτό γιατί μπορεί ο ισχύων νόμος για τον ΕΝΦΙΑ να ορίζει εξόφληση του φόρου ακινήτων έως το τέλος εκάστου έτους όμως η καθυστέρηση στα εκκαθαριστικά που δεν προλαβαίνουν να εκδοθούν έως το τέλος Ιουλίου κάνει ανέφικτο να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αύγουστο.

Έτσι, με άλλη διάταξη ορίζεται ότι ο φόρος ακινήτων θα ξεκινήσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο. Οι δόσεις θα είναι πέντε μηνιαίες, η τελευταία εκ των οποίων τον Ιανουάριο του 2016.

Η εξαίρεση στον συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια θα ισχύσει τελικά μόνο για φέτος, σύμφωνα με μεταμεσονύχτια τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, γίνεται προαορετικό το φορολογικό πιστοποιητικό, παρατείνεται κατά τρία έτη η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ.

Η τροπολογία για το συμπληρωματικό φόρο, αποδεικνύει πόσο έξω έπεσε στους υπολογισμούς του το υπουργείο και οι εμπνευστές της επιβολής του συμπληρωματικού φόρου με κίνδυνο να εκτιναχθεί ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Ετσι το «πάγωμα» της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια για το 2016 θα έχει κόστος 230 εκατ. ευρώ, με τον στόχο βεβαίωσης εσόδων να είναι της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπουν τελικά στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ (με εισπραξιμότητα 80%).

Ταυτόχρονα με την τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών ρυθμίζει και άλλες εκκρεμότητες όπως την απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κάτι που ήταν απαίτηση των δανειστών, ώστε οι ελεγκτές να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τη δουλειά τους.

Η διάταξη είχε κατατεθεί και πέρυσι στη Βουλή αλλά είχε αποσυρθεί με την κυβέρνηση να καταλογίζει, δόλο στην τότε Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου για την προώθησή της.

Επίσης κατά τρία έτη παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων του ΣΔΟΕ που μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για περίπου 20.000 υποθέσεις, οι οποίες πρόκειται να προτεραιοποιηθούν όσον αφορά στην εισπραξιμότητα φόρων και γενικά το φορολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και στη συνέχεια να μεταφερθούν για φορολογικό έλεγχο στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ.

Για τις υποθέσεις που δεν θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ οι ελεγκτές που θα κάνουν την επιλογή θα απαλλαγούν από αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, εκτός και αν αποδειχθεί ότι έχουν ενεργήσει με δόλο.

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνονται ορισμένες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα που φέρνουν στη χώρα μας οι μετοικούντες, μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης για τα τρίκυκλα αυτοκίνητα και τα τρίκυκλα φορτηγά, προσδιορίζεται με περισσότερη σαφήνεια η έννοια των υβριδικών αυτοκινήτων για τα οποία προβλέπεται πλέον μερική και όχι ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς εκκρεμών υποθέσεων φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ και ανατίθενται στο ΣΔΟΕ αρμοδιότητες διενέργειας ελέγχων για το παρεμπόριο.

Σχετικές ειδήσεις