ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Μην περιμένετε σήμερα τα εκκαθαριστικά - Αναβολή για τέλος Αυγούστου

ΕΝΦΙΑ: Μην περιμένετε σήμερα τα εκκαθαριστικά - Αναβολή για τέλος Αυγούστου

Ενώ όλοι περίμεναν σήμερα, Πέμπτη (18/08/2016) να εμφανιστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXISNet ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τελικώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε διαφορετικά, αναβάλλοντας για την εκκαθάρισή του για περίπου δέκα ημέρες.

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ «ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ» ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Μετά και την εξέλιξη αυτή, τα πρώτα «ραβασάκια» του φόρου-λαιμητόμο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να «ανέβουν» στο σύστημα περί τα τέλη Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο συνολικός λογαριασμός κυμαίνεται περίπου στα επίπεδα του 2015.

Την ίδια στιγμή «τρέχουν» οι διαδικασίες χορήγησης των απαλλαγών και των εκπτώσεων κατά 50% από τον φόρο, μετά την ακύρωση της διάταξης η οποία καθιέρωνε κόφτη απαλλαγών για όσους είχαν πέρυσι τόκους καταθέσεων άνω των 300 ευρώ. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις εκτιμάται ότι κοστίζουν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι διαδικασίες καθυστέρησαν, καθώς η διάταξη για την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο ψηφίστηκε στις 27 Ιουλίου, ενώ παράλληλα δόθηκε και η γνωστή παράταση για τις διορθώσεις στο Ε9.

Μεγάλη προσοχή στα λάθη

Ωστόσο, ο φετινός ΕΝΦΙΑ κρύβει και κάποιες «παγίδες», τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, για να μην πληρώσουν ακριβά το... μάρμαρο.

Ενδεικτικά, τα λάθη συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

Ημιτελές κτίσμα: Στήλη 10, κωδικός 99 του πίνακα 1 Ε9. Αν δεν έχει δηλωθεί, χάνεται η έκπτωση 60%

Αγροτεμάχιο: Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική του θέση, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού. Πίνακας 2, στήλες 3,4,4α και 5.

Κτίσμα εντός αγροτεμαχίου: Αν δηλωθούν ως αγροικίες, πληρώνουν πενταπλάσιο φόρο. Πίνακας 2, στήλη 17.

Κυριότητα και επικαρπία: Από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο. Η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.

Βοηθητικοί χώροι: Αν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι κατοικίας, χάνεται η έκπτωση 90%. Στη στήλη 13, πίνακας 1, τα συνολικά τετραγωνικά των βοηθητικών χώρων.

Όροφος: Όσο ανεβαίνει, αυξάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος). Στήλη 11, πίνακας 1.

Συνιδιοκτησία: Αν έχει γίνει λάθος στο ποσοστό, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Στήλες 16 και 20 στον πίνακα 1, στήλη 19 στον πίνακα 2.

Σχετικές ειδήσεις