ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος - Νουί σήμερα για τις αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών

Τσακαλώτος - Νουί σήμερα για τις αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζώνστο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), κ. Ντανιέλ Νουί.

Η συνάντηση θα γίνει στις 13.00 (τοπική ώρα) στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ.

Ο υπουργός σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ΕΚΤ και τον SSM, οι οποίοι ερμηνεύοντας τον σχετικό νόμο ζητούν τα 3/5 των μελών που θα στελεχώσουν τις διάφορες επιτροπές των τραπεζών να έχουν διεθνή εμπειρία, προδιαγράφοντας ουσιαστικά την παρουσία ξένων στελεχών που θα ελέγχουν τη λειτουργία των τραπεζών.

Σημεία του νόμου επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Στο πλαίσιο αυτό οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των μελών στις επιτροπές των τραπεζών (Ελεγκτική Επιτροπή, Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου, Επιτροπή Ανώτατων Στελεχών) θα πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία.

Στελέχη με γνώση της κατάστασης εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στα χέρια των πιστωτών, αφού έχοντας την πλειοψηφία των 3/5 στις εν λόγω επιτροπές, δεν θα έχει σημασία ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα επιδιώξει στη σημερινή συνάντηση να αποκρούσει τις πιέσεις αυτές, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με την κ. Νουί θα συζητηθεί και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Η όλη διαδικασία της στελέχωσης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και μήνα. Και στην τρόικα αντιλαμβάνονται ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι μία διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο.

Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μόλις 2 από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσον η Αθήνα θα προλάβει έως τα τέλη του μήνα – το αργότερο – να τις έχει υλοποιήσει. Να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για τον έλεγχο επί των προαπαιτούμενων μέτρων από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 18 του μήνα.

Πάντως, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τρόικα θέλουν τα προαπαιτούμενα μέτρα να κλείσουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε στα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσει ο δεύτερος έλεγχος των δανειστών επί του ελληνικού προγράμματος. Αξιολόγηση που θα πρέπει να κλείσει έως τα τέλη του έτους, ταυτόχρονα με τα ζητήματα της νέας ρύθμισης του χρέους και της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προϋποθέτει συμφωνία των πιστωτών επί των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και έκθεση βιωσιμότητας.

Σχετικές ειδήσεις