ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα το Κουαρτέτο των Θεσμών: Στην «πρέσα» των δανειστών η κυβέρνηση

Στην Αθήνα το Κουαρτέτο των Θεσμών: Στην «πρέσα» των δανειστών η κυβέρνηση

Μία μόλις ημέρα μετά το «ρεσιτάλ» ψεύδους και τη ρητορεία περί «ανάπτυξης», στα οποία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, η μνημονιακή «προσγείωση στην πραγματικότητα» μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς σήμερα, Δευτέρα (12/09/2016) επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), για να… τραβήξουν το αυτί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ, «ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ» ΚΑΙ ΣΤΕΝΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Μαζί, λοιπόν, με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας, έρχεται και το πρώτο καμπανάκι από τους Θεσμούς, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει μείνει πολύ πίσω αναφορικά με την υλοποίηση των συνολικά 15 προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία οδηγούν στην εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Τα 15 ορόσημα (σ.σ. «milestones», όπως τα αποκάλεσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ) βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των τεσσάρων Θεσμών, με την κυβέρνηση να δείχνει να μη βιάζεται καθόλου, τη στιγμή που από τα 2,8 δισ. ευρώ, τα 1,7 δισ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένο το πολύ στενό μαρκάρισμα που δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή (09/09/2016) στο Eurogroup της Μπρατισλάβα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να περάσουν από «κόσκινο» όλες τις εκκρεμότητες και να εντείνουν στο έπακρο τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος ήταν και το «καρφί» του Ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε: «Το καλοκαίρι τελείωσε, πρέπει να ξαναξεκινήσουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο».

Υπό το πρίσμα αυτό, η πρώτη μεγάλη μάχη δίνεται σήμερα στις 14:30 στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου τα κλιμάκια των δανειστών συζητούν με την ελληνική πλευρά τις λεπτομέρειες του νέου «Υπερταμείου» Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, θα τεθεί επί τάπητος η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου φορέα, ο οποίος, βάσει του «Μνημονίου 3» θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των Θεσμών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος.

Ακολούθως, μία ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:30, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Θεσμών θα βρίσκονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παρασκευόπουλο και συνεργάτες του, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Εντούτοις, οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν εξαιρετικά δύσκολες για το κυβερνητικό επιτελείο. Και τούτο, γιατί το Κουαρτέτο επιδιώκει να ανοίξει πάση θυσία επάνω στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων και το εργασιακό.

Κι όσο κι αν ο πρωθυπουργός επιχείρησε εις μάτην να πείσει τους πολίτες πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι εκείνο που θέτει, επί της ουσίας, τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για το εργασιακό, θα ήταν πιο φρόνιμο για τον κ. Τσίπρα να τηρήσει μια πιο εφεκτική και σίγουρα πιο φειδωλή στάση.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες, μέχρι στιγμής, οι φορές που οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» ξεθώριασαν απότομα, υπό το βάρος, ακριβώς, των μνημονιακών πιέσεων.

Αυστηρές προθεσμίες

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το μήνυμα που εκπέμπουν οι δανειστές προς την κυβέρνηση Τσίπρα είναι σαφές: ο χρόνος τελειώνει. Ήδη για τους Θεσμούς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, να δίνει το πρώτο ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Αθήνα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα θέλει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, τότε θα πρέπει έως τη Δευτέρα (31/10/2016) να έχει περαιώσει όλες τις εκκρεμότητές της, ήτοι τα 15 «milestones», όπως, άλλωστε, προβλέπεται βάσει της απόφασης του Eurogroup που πάρθηκε τον περασμένο Μάιο. Εάν το οικονομικό επιτελείο ολιγωρήσει, τότε τα πράγματα θα λάβουν δυσμενέστατη τροπή για την ελληνική πλευρά, αφού λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου ποσού.

Βεβαίως, όσο αισιόδοξος και να θέλει να είναι κανείς, η υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων – πολλές από τις οποίες είναι επώδυνες - μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα μοιάζει κάπως ανέφικτη, ιδίως εάν αναλογιστεί με τι ρυθμούς κινείται η παρούσα κυβέρνηση.

«Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την εντατικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», είχε πει από την Μπρατισλάβα ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως «το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα δύο προαπαιτούμενα, δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν».

Συνεπώς, η Αθήνα βρίσκεται, στην παρούσα φάση, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, αντιμετωπίζοντας ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα και να προχωρήσει, στη συνέχεια, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές.

Σχετικές ειδήσεις