ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κοινωνία λυγίζει, η κυβέρνηση επιμένει: Νέες επιβαρύνσεις από Οκτώβριο

Η κοινωνία λυγίζει, η κυβέρνηση επιμένει: Νέες επιβαρύνσεις από Οκτώβριο

Νέο κύμα αυξήσεων έρχεται από 1η Οκτωβρίου καθώς μετά τη θερινή φορο-καταιγίδα με αυξήσεις σε ΦΠΑ, μπίρα, συνδρομητική τηλεόραση, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων και ΕΦΝΙΑ, ο επόμενος μήνας συνεχίζει με ακόμη περισσότερα μέτρα.

ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ

Μπορεί ο υπουργός Ενέργειας να δηλώνει «Ανησυχώ πρώτα από όλα για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, γιατί βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οριακή. Ακόμα και το παραμικρό επιπλέον μέτρο μπορεί να κάνει χιλιάδες συμπολίτες μας να λυγίσουν», όμως αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρεί σε νέες γενναίες αυξήσεις στο κόστος ζωής.

Τη σκυτάλη θα πάρουν αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ και τις βενζίνες, θα έρθουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας, οι αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καφέ, ενώ έρχεται και σειρά για την εφαρμογή της επιβολής εδικού τέλους στη σταθερή τηλεφωνία, της αύξησης του φόρου στα μερίσματα και η κατάργηση της έκπτωσης κατά 30% του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Η συνταγή της φοροκαταιγίδας αποτελεί τη μόνιμη λύση συγκέντρωσης εσόδων ακόμη κι αν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτιναχθεί στα 90,4 δισ. ευρώ και είναι πια ολοφάνερο ότι οι φορολογούμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τα 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τη δεύτερη δόση. Ταυτόχρονα, στο τέλος του μήνα πάνω από 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ και να πληρώσουν συνολικά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ.

Αυξάνονται οι τιμές σε καύσιμα, καφέ, τέλη Ι.Χ., τηλεφωνία

Το επόμενο πακέτο μέτρων του επομένου τετραμήνου περιλαμβάνει:

- Αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από το 0,20 στο 0,33 ευρώ το λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από το 0,23 στο 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.
Τέλη κυκλοφορίας 2017: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πάνω από 5.000.000 κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2017. Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

Αύξηση στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Αύξηση στον καφέ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Στη συνεχεία θα επιβάλεται ΦΠΑ με συντελεστή 24% με την τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας να φτάνει το 6%.

Μερίσματα: Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.

ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μόνο θα πληρώνουν

Πολλές και διαφορετικές νέες επιβαρύνσεις έρχονται για τους ιδιοκτήτες μέσα από μια σωρεία νέων ρυθμίσεων. Ετσι εκτός από το γνωστό ΕΝΦΙΑ πλέον οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται και με το κόστος των μελετών για την έκδοση πολυάριθμων βεβαιώσεων

Βεβαίωση μηχανικού περί αυθαιρέτων: Με το άρθρο 64 του πρόσφατου νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ορίζεται ότι είναι υποχρεωτική η επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών.

Όταν αλλάζει η μίσθωση, για την αποδοχή κληρονομιάς, την πώληση, τη γονική παροχή ή την παραχώρηση της ψιλής κυριότητας ενός ακινήτου, οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ για μια απλή επίσκεψη μηχανικού στο χώρο ο οποίος θα βεβαιώσει για το αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και να εκδώσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που είναι πλέον υποχρεωτικά ακόμη και για μια απλή δικαιοπραξία.

Τα χαράτσια αυξάνονται, ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ενεργειακό πιστοποιητικό: Από τις αρχές του έτους το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό και πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα συμβόλαια, αγοράς, πώλησης, μεταβίβασης κ.λπ. Το κόστος του κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου και τον μηχανικό με τον οποίο ήδη γίνονται πολλά «παζάρια». Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ καθώς για ένα μέσο ακίνητο έως 80 τ.μ. φτάνει τα 90-100 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, με τους νέους νόμους, και με τον τελευταίο για τα αυθαίρετα, σε κάθε νέα μίσθωση, και ιδιαίτερα επαγγελματική, ο εκμισθωτής ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με:

1 Αμοιβή Ενεργειακού επιθεωρητή για το πιστοποιητικό «ενεργειακής απόδοσης»,

2 Αμοιβή Πολιτικού Μηχανικού για τη βεβαίωση «πολεοδομικής νομιμότητας», πλέον του κόστους νομιμοποίησης τυχόν υφισταμένων αυθαιρέτων κτισμάτων.

3 Αμοιβή ηλεκτρολόγου για το πιστοποιητικό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

4 Αμοιβή Μεσίτη αστικών συμβάσεων, εφόσον έχει μεσολαβήσει.

Βεβαίωση ΟΤΑ περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας: Η παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου όχι μόνο ακυρώνει την πράξη αγοραπωλησίας, αλλά οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να πληρώσουν τέλη... 20ετίας (μετά και την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20). Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος είναι εξωπραγματικό.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κάθε πέντε χρόνια: Ενα ακόμη «βάρος» για τους ιδιοκτήτες είναι οι περιοδικοί έλεγχοι της ταυτότητας κτιρίων. Με τις διατάξεις για την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων» προβλέπεται ο υποχρεωτικός επανέλεγχος όλων των κτιρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία.

Σχετικές ειδήσεις