ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Σε υψηλό ανεργία και χρέος στην Ευρώπη

Γιούνκερ: Σε υψηλό ανεργία και χρέος στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», τόνισε, στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας

Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης.

"Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ παρότι αυτό μας θλίβει, αλλά η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Θα ήμασταν ευτυχείς το αίτημα για την έξοδο της Ηνωμένου Βασιλείου να κατατεθεί γρήγορα ώστε να τεθεί τέρμα στις φήμες και τις αβεβαιότητες", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τάχθηκε υπέρ μιας "φιλικής σχέσης" στο μέλλον με το Λονδίνο αλλά στο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο "η εσωτερική αγορά και η ελεύθερη κυκλοφορία δεν μπορούν να είναι α λα καρτ".

"Υπάρχουν δομές, ρωγμές, διασπάσεις που εκφράζονται μερικές φορές και αυτό φτιάχνει το έδαφος για τον λαϊκισμό", τόνισε ο Γιούνκερ στην ομιλία του. "Αλλά ο λαϊκισμός δεν διευθετεί τα προβλήματα, αντίθετα ο λαϊκισμός φέρνει προβλήματα, ας είμαστε βέβαιοι γι αυτό", υπογράμμισε και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, κατά του "κοινωνικού ντάμπινγκ" και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταπολέμηση της ανεργίας.

Παρότι δηλώνει ότι "δεν είναι ένας φανατικός των ελευθέρων συναλλαγών", ο Γιούνκερ τόνισε ότι "πρέπει να συνεχιστεί η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, οι οποίες "μας φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας", επισήμανε σε μια χρονική στιγμή που η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με τις ΗΠΑ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο..

Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί

Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ΕΕ δεν είναι αρκετά κοινωνική

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025

«Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας», είπε ο Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025, πρόσθεσε.

Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει τώρα

Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες

Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

Πρόταση για διπλασιασμό του «σχεδίου Γιούνκερ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022

Τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δις μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.

«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε :

«Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε επίσης.

Η Κομισιόν θέτει σήμερα στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αυτό, είπε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

Εκκληση στην Ελλάδα για προστασία ασυνόδευτων παιδιών

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.

Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από το έδαφός της θα καταγράφεται

Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

Οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» είπε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε. Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της ανέφερε.

Η ανεργία και το χρέος στην Ευρώπη συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα

Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Είμαι τόσο νέος, όσο και η ιδέα της Ευρώπης...για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος...Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της, όσο και το εξωτερικό...Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας...Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας ...και τα σφάλματά μας...Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ

Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση.

Σχετικές ειδήσεις