ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Peterson Institute: Το 2021 θα καταφέρει να επιστρέψει το ελληνικό ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης

Peterson Institute: Το 2021 θα καταφέρει να επιστρέψει το ελληνικό ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης

Όχι ένα, όχι δύο αλλά 14 χρόνια θα χρειαστεί το ελληνικό ΑΕΠ προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2007, δηλαδή όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Peterson, η οποία, μάλιστα, βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Ebaluation Office) του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου, το ΔΝΤ έχει αρκετά μεγάλη ευθύνη για την πορεία των οικονομιών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. Και εάν στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις τα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν θεωρήθηκαν ως επιτυχημένα, η Ελλάδα μάλλον εξακολουθεί να είναι το «μαύρο πρόβατο», καθώς το πρώτο Μνημόνιο ακολούθησαν άλλα... 2,5 (εάν συνυπολογιστεί και η συμφωνία ενεργοποίησης του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του εν ενεργεία Μνημονίου).

Παράλληλα τονίζεται ότι ο ρόλος του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, επηρεάστηκε σαφώς – τουλάχιστον στην περίπτωση του πρώτου Μνημονίου, όπου το Ταμείο εκ των πραγμάτων παραβίασε τους κανόνες του προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα – από πολιτικούς κύκλους, αλλά και από την ξεκάθαρη αδυναμία των κορυφαίων πολιτικών της Ευρωζώνης να διαχειριστούν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ως «εσωτερική υπόθεση». Ένα ακόμη «κατηγορώ» ενάντια στην Ευρωζώνη, με το Ινστιτούτου Peterson να συμφωνεί με το ΙΕΟ του ΔΝΤ είναι ότι οι ηγέτες της άργησαν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά και επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Επιπρόσθετα έχει καταστεί σαφές ότι η εποπτεία εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου ήταν σχεδόν ελλιπής, ενώ το πρόγραμμα βασίστηκε σε μάλλον υπέρ-αισιόδοξες (κρινόμενες εκ του αποτελέσματος) εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί, εάν φυσικά εφαρμόζονταν όχι μόνο τα μέτρα οριζόντιων περικοπών αλλά και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Αρκούντως εντυπωσιακή είναι η άποψη που εκφράζεται στην έκθεση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 σαφώς δεν ήταν η κατάλληλη προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο φαίνεται ότι γνώριζαν πολύ καλά τα στελέχη του ΔΝΤ αλλά και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, αλλά προτίμησαν να συμβιβαστούν σε μία πιο ήπια «λύση» και πιθανώς να εύχονται ότι... όλα θα πάνε καλά.

Προκειμένου να καταστεί περισσότερο σαφές πόσο δυσμενής είναι η πρόβλεψη, αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομαστική αξία του ελληνικού ΑΕΠ ήταν το 2007 223,2 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή πλησιάζει τα 176 δισ. ευρώ, έχοντας χάσει κατά τη διάρκεια εφαρμογής των Μνημονίων το 25% της αξίας του. Εάν, πάντως, μπορεί να παρηγορήσει κάποιους, πάντα σύμφωνα με την έκθεση, τα ίδια ακριβώς έτη -δηλαδή 14 – θα χρειαστεί και η γειτονική Ιταλία προκειμένου και η δική της οικονομία να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις