ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμποροι και βιοτέχνες ζητούν από το ΔΝΤ «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών

Έμποροι και βιοτέχνες ζητούν από το ΔΝΤ «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών

Τη θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών ζήτησε η ΕΣΕΕ από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση με την κυρία Βελκουλέσκου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Η ΕΣΕΕ απάντησε στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε το ΔΝΤ στους κοινωνικούς εταίρους με 12 πίνακες που απεικονίζουν τη βασική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του εμπορίου το χρονικό διάστημα 2008-2016. Στο ερώτημα τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΣΕΕ επεσήμανε ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας της τελευταίας 6ετίας είχαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας».

«Τόσο ο “ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός” όσο και το “πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών”, οικονομετρικά δίνουν πολύ περισσότερα εισπρακτικά ισοδύναμα, εάν εφαρμοστούν ακόμα και με περιοριστικές ρήτρες το συντομότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές τώρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της 2ης αξιολόγησης» πρόσθεσε.

Να υπάρξει μια συγκροτημένη και τεχνικά ολοκληρωμένη πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να διαμορφωθεί μια οριστική και αποτελεσματική ρύθμιση για τους επαγγελματίες και τα ταμεία, αναμένει η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία επανέφερε, στην επίσημη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με το επιτελείο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σήμερα (21/09), την πρόταση εφαρμογής του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και του παγώματος ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Αν τα μέτρα αυτά», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, «είχαν ληφθεί εγκαίρως στα πρώιμα χρόνια της κρίσης, είναι βέβαιο ότι θα είχαν επιφέρει σημαντικά οφέλη στα ασφαλιστικά ταμεία και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Σχετικές ειδήσεις