ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον Οκτώβρη των αξιολογήσεων

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον Οκτώβρη των αξιολογήσεων

Κρίσιμος μήνας είναι ο Οκτώβριος για την ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης και για την ψήφιση όσων προαπαιτουμένων ακόμη εκκρεμούν, και τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι προσπάθειες για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Εάν όλα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια, θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, και αμέσως μετά το Εurogroup, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει σε πολιτικό επίπεδο μετά την δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο σε τεχνικό, έχει ήδη ξεκινήσει.

Για να γίνει όμως αυτό και να δοθεί το πράσινο φως, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι την Τετάρτη. Αυτό τονίστηκε στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, και όπου διαπιστώθηκε πως είναι τελικά δύο οι εναπομείνασες εκκρεμότητες που καθυστερούν τη δόση και θα κλείσουν την επόμενη εβδομάδα.

Τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι αφενός οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέτρο αυτό «δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί» –ανέφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking group– «απλώς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Σκουρλέτη». Η άλλη εκκρεμότητα αφορά στο διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας, δηλαδή τα αεροδρόμια. Αυτά θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Συγχρόνως αναμένονται και τα τελικά στοιχεία όσον αφορά την πορεία των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι έχει απορροφηθεί το 80% του 1,8 δισ. που δόθηκε τον Ιούνιο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, έτσι ώστε να δοθεί και το εναπομείναν 1,2 δισ. (από τα 2,8 δισ. που είναι η δόση) και αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Χρονοδιάγραμμα

Παράλληλα πρέπει να εγκριθεί το πολυνομοσχέδιο, που ήδη έχει ψηφιστεί από τους θεσμούς, το οποίο έπρεπε να μεταφραστεί στα αγγλικά και στη συνέχεια να εξεταστεί προσεκτικά από τους θεσμούς για το αν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα μπορεί η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, με σκοπό να πάρει η Ελλάδα το τελικό «πράσινο φως», «αν όλα πάνε καλά», στο Εurogroup στις 10 Οκτωβρίου και να εκταμιευθεί η δόση.

Αν όλα έχουν πάει καλά, το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσει το Εuroworking Group που θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και το ίδιο απόγευμα θα επικυρώσουν την απόφαση και οι υπουργοί κατά την διάρκεια του Eurogroup.

Μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, το χρέος

Μετά τον αγώνα δρόμου και τα απανωτά νομοσχέδια γεμάτα προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και σε πολιτικό επίπεδο ενώ σε τεχνικό έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην τελευταία συνεδρίαση του EWG συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις