ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και σε σπίτια συγγενών... ελεύθερων επαγγελματιών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και σε σπίτια συγγενών... ελεύθερων επαγγελματιών

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ξεφάχνισμα της Εφορίας ακόμη και σε εισοδήματα και περιουσιακή κατάσταση γονιών, παιδιών και αδελφών ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο στόχαστρο της Εφορίας γιατροί, λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με διαφορετική μέθοδο ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος ή ανά ομάδα των κλάδων.

Γενικός κανόνας είναι ότι οι πρώτοι θα ελεγχθούν όσοι στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραπτώματα.

Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η ανάλυση κινδύνου για φοροδιαφυγή στην οποία βασικά κριτήρια όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά» είναι τα εισοδήματα ή ο τζίρος που έχουν δηλωθεί κατά την πενταετία. Το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων σε σχέση με την επαγγελματική έδρα. Το σύστημα θα χτυπά κόκκινο στις περιπτώσεις πολύ χαμηλού τζίρου ενώ η έδρα βρίσκεται ε περιοχή με πολύ υψηλά ενοίκια, κλπ. Οι επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλωβθεί στην εφορία για να μειώσουν το εισόδημα. Τα τραπεζικά δάνεια που έχουν ληφθεί και εάν χρησιμοποιήθηκαν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία. Σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να εντωπιστεί η επαγγελματική έδρα οι εφοριακοί θα ελέγχουν και την περιουσιακή κατάσταση συγγενών πρώτου βαθμού και τις πιθανές μεταβιβάσεις που έχουν γίνει.

Εφοριακοί δε θα επισκέπτονται ως πελάτες την έδρα των υποψηφίων για έλεγχο ενώ όπως υποστηρίζουν έχουν δικαίωμα υπό προϋποθέσεις να επισκέπτονται και το σπίτι του ελεγχόμενου εάν αυτό δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.