ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λικάνεν: Χαλαρή πολιτική από την ΕΚΤ για να τονωθεί η οικονομία

Λικάνεν: Χαλαρή πολιτική από την ΕΚΤ για να τονωθεί η οικονομία

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τα χαμηλά επιτόκια και την επιθετική αγορά ομολόγων είναι απαραίτητη για να στηριχθεί η οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Έρκι Λικάνεν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι εικασίες ότι η ΕΚΤ ίσως μειώσει το ρυθμό των αγορών ομολόγων, που αυτή τη στιγμή είναι στα 80 δισεκ. ευρώ το μήνα, προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές ομολόγων αν και η κεντρική τράπεζα λέει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί από τους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής της.

Ο Λικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι απαραίτητη και πως οι ανησυχίες ότι τροφοδοτεί φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και πιέζει την τραπεζική κερδοφορία σε κάποιες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα.

«Προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του, η στάση της νομισματικής πολιτικής υπήρξε διευκολυντική», δήλωσε σε εκδήλωση ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης. «Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα σημερινά χαμηλά επιτόκια και η χρήση μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητα».

Ο Λικάνεν αναγνώρισε ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στρέφουν τους επενδυτές στο να αναζητήσουν αποδόσεις αλλού, ενδεχομένως φουσκώνοντας τις τιμές κάποιων περιουσιακών στοιχείων, αλλά υποστήριξε ότι η όποια υπέρβαση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω συγκεκριμένων «μακρο-προληπτικών» μέτρων.

Σε αυτά συνήθως περιλαμβάνονται ο καθορισμός ορίων στα στεγαστική πίστη, με στόχο να αποφευχθεί μια φούσκα στην αγορά ακινήτων, καθώς και περιορισμοί για το ρίσκο που μπορούν να αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Λικάνεν τόνισε ότι τα περιθώρια των τραπεζών πλήττονται ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ αλλά δήλωσε ότι είναι θέμα των τραπεζών να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.

«Τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την πραγματική οικονομία... η οποία άμεσα στηρίζει τα κέρδη των τραπεζών», δήλωσε ο Λικάνεν. «Εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Σχετικές ειδήσεις