ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταξεταστέα πάλι η Αθήνα: Με δόσεις...και η δόση ελλείψει στοιχείων

Μεταξεταστέα πάλι η Αθήνα: Με δόσεις...και η δόση ελλείψει στοιχείων

Στην έλλειψη επαρκών στοιχείων για τις πληρωμές οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες το Σεπτέμβριο αποδίδεται από την κυβέρνηση, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εκταμιεύσει μόνο το 1,1 δισ. ευρώ, από τα 2,8 δισ. της δόσης προς την Ελλάδα.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΛΟΚΑΡΕ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ταυτόχρονα αναμένονται το επόμενο δεκαπενθήμερο τα στελέχη των θεσμών για τη β’αξιολόγηση.

Για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν το Eurogroup λάβει επαρκή στοιχεία ότι η Αθήνα έχει πληρώσει το 80% της προηγούμενης υποδόσης, που προοριζόταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές.

Ουσιαστικά το Eurogroup αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση πράγματι διοχετεύει στην αγορά τα οφειλόμενα, και περιμένει να συγκεντρωθούν τα αποδεικτικά για τις προηγούμενες πληρωμές και του Σεπτεμβρίου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες για να εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι από τη δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα, όμως, με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ.) να έχει απορροφηθεί και αυτό... να αποδειχθεί με προσκόμιση στοιχείων.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες για να δώσει και τυπικά το πράσινο φως για το 1,1 δισ. ευρώ. Εάν έως τότε έχουν λάβει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων με βάση τη συμφωνία, τότε μπορεί να δοθεί αυτομάτως έγκριση και για αυτό το ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup της 24ης Οκτωβρίου.
Τονίζεται, όμως ότι τυχόν επέκταση της διορίας θα σήμαινε, βάση των υφιστάμενων συμφωνιών, την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικής έγκρισης των κονδυλίων από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.
Αντίθετα, αν όλα πάνε καλά η συνολική εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Πού πάει το 1,1 δισ. ευρώ

Ουσιαστικά το χθεσινό Eurogroup, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος.

Σύμφωνα με το υπουργείο τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου και έτσι προς το παρόν δεν υπήρχαν τα στοιχεία για το Σεπτέμβρη, ώστε να προσκομιστούν μαζί με τις ροές για τους προηγούμενους μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο και Αϋγουστο.

«Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι «το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου «με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας». Όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου», δηλαδή δεν ήταν δυνατό να πιστοποιηθεί στο Eurogroup η επιτευχθείσα πρόοδος.

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη "τεχνικές εργασίες" για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.

Μοσκοβισί: Πάμε τώρα για τη β’αξιολόγηση

Η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ βασίστηκε στο «compliance report», τόνισε ο Επίτροπος και ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έγιναν από τις ελληνικές πλευρές.Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018, τόνισε.

«Εγινε πρόοδος στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε ένα σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας. Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β' αξιολόγηση, είπε και σημείωσε ότι αφορά κυρίως την «εφαρμογή» παρά τη «νομοθέτηση».

Σχετικές ειδήσεις