ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νεφελούδης: Η ανεργία έφτασε στα ύψη γιατί λόγω της κρίσης εφαρμόστηκαν άθλιες πολιτικές

Νεφελούδης: Η ανεργία έφτασε στα ύψη γιατί λόγω της κρίσης εφαρμόστηκαν άθλιες πολιτικές

Αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις.

Ο κ. Νεφελούδης σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 FM σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια ομόφωνη θέση, ομόφωνη θέση υπό την έννοια ότι όλες οι πλευρές, πλειοψηφικά, μειοψηφικά, δεν έχει σημασία, όλες οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι «κλειδί». «Κλειδί», διότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων - εργοδοσίας και εργασίας - πρέπει να καθορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού και μια σειρά από άλλα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των χώρων της εργασίας».

«Εγώ αναρωτιέμαι, πώς θα προσέλθουν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ σε μια διαπραγμάτευση, για την οποία όλες οι πλευρές - κι αυτό είναι εντυπωσιακό- μα όλες οι πλευρές, έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές τους. Όλες. Και περιμένουμε και από τα κόμματα να πάρουν αυτή τη θέση, δηλαδή να στρατευτούν κι αυτά, πέρα από τις αντιπολιτεύσεις και τα υπόλοιπα, τα καταστροφικά που λένε, επιτέλους, για μία φορά να συνταχθούν, όχι με τους δανειστές, αλλά να συνταχθούν σε αυτό το εθνικό μέτωπο για την απελευθέρωση, αν θέλετε, την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» τόνισε.

Σε ερώτηση, αν διαβλέπει κάποια αλλαγή προσέγγισης, καλύτερης κατανόησης των ελληνικών επιχειρημάτων, από τους εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά, σε σχέση με το παρελθόν, σημείωσε: «Δεν είναι θέμα καλών ανθρώπων, ή καλής κατανόησης, που θα έπρεπε να είναι και αυτό. Αλλά είναι κυρίως η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα στο χώρο τον εργασιακό. Το είπα και στην αρχή της συζήτησής μας. Αποδεικνύει πόσο λάθος ήταν οι πολιτικές που εφάρμοσαν».

«Αυτό είναι η πραγματικότητα. Η ανεργία του 1,5 εκατ. - 1,2 εκατ. ανθρώπων που είναι τώρα- δεν ήρθε επειδή εφαρμόστηκαν πολιτικές άλλες. Ήρθε επειδή υπάρχει κρίση και εφαρμόστηκαν αυτές οι άθλιες πολιτικές», υπογράμμισε.

Ο κ. Νεφελούδης πρόσθεσε ότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αντί να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, όπως διατείνονταν οι δανειστές, έφεραν τη «γαλέρα την εργασιακή στο χώρο της επιχειρηματικότητας, με επιπτώσεις στο χώρο της επιχειρηματικότητας» και πρόσθεσε: «Δηλαδή, μην ξεχνάμε, ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν εφαρμόσει, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο (μισθό), τις εργασιακές σχέσεις, κτλ., τις μνημονιακές υποχρεώσεις, πάνε πάρα πολύ καλά, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό κι εκεί που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών και του ΔΝΤ».

Σχετικές ειδήσεις