ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αγαστή σύμπνοια ΔΝΤ - World Bank για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ

Σε αγαστή σύμπνοια ΔΝΤ - World Bank για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ

Στην παθογένεια της δήθεν διαπραγμάτευσης καταγράφονται οι διαρροές και οι απαιτήσεις - «έκπληξη» για διαμόρφωση κλίματος. Πρόκειται για τον βασικό επικοινωνιακό καμβά που προκρίνεται και από τις δύο πλευρές άλλες φορές ως «όπλο» άλλες ως άμυνα.

Προετοιμασμένοι από διαπραγματεύσεις του παρελθόντος και επαφές επί του ελληνικού προγράμματος δεν προκάλεσε αιφνιδιασμό η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία σε απόλυτη συνεργασία με το ΔΝΤ επανέφερε θέμα αφορολόγητου και περικοπών σε απαλλαγές.

Βέβαια θέμα υπήρχε και υπάρχει από το ΔΝΤ, οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Μάλιστα κατά την πρώτη αξιολόγηση το παζάρι ήταν και τότε σκληρό με δηλώσεις συμπαγούς άποψης κατά της μείωσης του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τελικά όμως υποχώρησε...

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός δήλωνε πως δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με αφορολόγητο χαμηλότερο από τα 9.100! Κι όμως τον Μάιο ψηφίστηκε αφορολόγητο μειωμένο έως και 8.636 ευρώ.

Το Ταμείο επιμένει και θέλει στο τραπέζι το αφορολόγητο, γεγονός που θα φέρει ντόμινο αυξήσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα στον ήδη κατακρεουργημένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μάλιστα πηγή του ΔΝΤ, σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου το οποίο συνδέει με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως λέει η πηγή του Ταμείου «εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% το 2018 αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5% θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα».

«Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» δηλώνει σχετικά ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Θεσμούς«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις