ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκλητικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την οικονομία

Προκλητικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την οικονομία

Για πρωτοφανή, μετά το 2008, ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενους τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το γ' τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του β' τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας «η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει τη σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

ΝΔ: Τα στοιχεία για αύξηση του Α.Ε.Π. δεν είναι για πανηγυρισμούς

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα στοιχεία του Α.Ε.Π. του γ' τριμήνου του 2016. Μόνο που τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το περυσινό γ' τρίμηνο ήταν καταστροφικό», σχολιάζει πάντως, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει:

«Θυμίζουμε ότι πέρυσι η κυβέρνηση Τσίπρα, στέγνωσε την αγορά σκουπίζοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε εσωτερική στάση πληρωμών, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls και υπέγραψε το αχρείαστο, 3ο Μνημόνιο, με μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ. ευρώ».

Επομένως - συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – «τα στοιχεία για αύξηση του Α.Ε.Π. το γ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς δεν είναι για πανηγυρισμούς».

«Όσο για το "αποτύπωμα" της πολιτικής της στην κοινωνία, ας ρωτήσει η κυβέρνηση τους 82.810 συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους τον Οκτώβριο, τα 2.400.000 συνταξιούχους που είδαν κύριες και επικουρικές συντάξεις να σφαγιάζονται και το ΕΚΑΣ να καταργείται, τους χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

ΠΑΣΟΚ: Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει

Ακατανόητοι και προκλητικοί είναι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το γ' τρίμηνο του 2016 (έναντι του β' τριμήνου), ιδιαίτερα όταν ως γνωστόν πρόκειται για το λεγόμενο «τουριστικό τρίμηνο», ενσωματώνει δηλαδή τις θετικές συνέπειες του τουρισμού, τονίζει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου .

«Υπενθυμίζουμε ότι εφέτος ελπίζουμε στη χώρα απλά να μην υπάρξει νέα ύφεση, όταν θα έπρεπε να έχουμε ήδη 3,5% ανάπτυξη (και 6% στην διετία 2015-2016) με βάση τις προβλέψεις του 2014, δηλαδή πριν την καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Όσο για την σύγκριση με το περσινό τρίμηνο των capital controls, δεν χρειάζεται καν σχόλιο. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κ. Τζανακόπουλε!», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικές ειδήσεις