ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΚΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνονται πλέον μόνο μέσω τράπεζας

ΙΚΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνονται πλέον μόνο μέσω τράπεζας

Το πλαίσιο εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων επανεξετάζει η διοίκηση του ΙΚΑ, ενόψει της μετάβασης στο ενιαίο σύστημα λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και προετοιμάζει τη μετάβαση σε ένα σύστημα πληρωμής όλων των παροχών, τακτικών και έκτακτων, προκαταβολών, κ.λπ., αποκλειστικά μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που έχει γνωστοποιηθεί στις υπηρεσίες, ως πρώτος στόχος τέθηκε η εξάλειψη όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν: α) Την ορθή συμπλήρωση των ηλεκτρονικών ΔΑΝΣ και ΔΑΜ, τα οποία επεστράφησαν ως ανεκτέλεστα, β) την τακτοποίηση των ανεκτέλεστων ενταλμάτων πληρωμής, γ) τον έλεγχο των περιπτώσεων που έχουν επιστραφεί από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για το λόγο αυτό.

Μετά την παρέλευση του χρόνου που είχε οριστεί για την τακτοποίηση των ανωτέρω υποθέσεων, έχει αποφασιστεί να μην καταβάλλονται πλέον παροχές, μέσω του υποκαταστήματος, για αποφάσεις που εκδίδονται από 01/12/2016 και αφορούν τη χορήγηση:

i. Προσαύξησης σύνταξης, λόγω απόλυτης αναπηρίας.
ii. Προσαύξησης σύνταξης για σύζυγο και τέκνα.
iii. Ποσών, λόγω αναθεώρησης/τροποποίησης απόφασης για οποιοδήποτε λόγο ή προσμέτρησης χρόνου ασφάλισης.
iv. Επιδόματος αεροθεραπείας.
v. Συμπληρώματος.
vi. Επιστροφή κρατήσεων για τον κλάδο ασθένειας.
vii. Επιστροφή φόρου.
viii. Επιστροφή κρατήσεων που έγιναν, σύμφωνα με εφαρμοστικές διατάξεις μνημονίων.

Αντίθετα, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται παροχές, μέσω του υποκαταστήματος, για αποφάσεις που αφορούν τη χορήγηση κάθε άλλης παροχής.

Β. Μείωση του ορίου αυτόματης μεταφοράς διαθεσίμων.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι διευθυντές καλούνται:

- Να μειώσουν τα ποσά που τηρούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και να ορίσουν νέα ποσά ταμειακών υπολοίπων που τηρούνται στο ταμείο του υποκαταστήματός τους σε καθημερινή βάση.

- Εφόσον ανήκουν στην αυτόματη μεταφορά διαθεσίμων που πραγματοποιείται, μέσω της ΕΤΕ, να επαναπροσδιορίσουν (προς τα κάτω) το όριο της αυτόματης μεταφοράς του υποκαταστήματός τους και, στη συνέχεια, να το γνωστοποιήσουν στην Οικονομική Διεύθυνση (fax 2105229008 ή email: diefecon.log@ika.gr).

- Να μεριμνήσουν για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στις συναρμόδιες υπηρεσίες, με υπογραφή.

Σχετικές ειδήσεις