ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος φόβος μου

Στουρνάρας: Η αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη ο μεγαλύτερος φόβος μου

Ίσως σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης να είναι διαφορετικός εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του.

Παράλληλα ο ίδιος τονίζει δε ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται ξανά να στηρίξει την ευρωζώνη. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται και πάλι να στηρίξει τη συνοχή της ευρωζώνης εάν χρειαστεί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

«Οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα», δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας», πρόσθεσε.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι σε ένα χρόνο ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης ίσως είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Εάν ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχυθούν, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Αυτό θα οδηγήσει κατ' ελάχιστον σε προστατευτισμό. Και δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποιο θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο».

Για κάποιους αξιωματούχους, αυτό ίσως αποτελέσει επιχείρημα για να διατηρήσει η ΕΚΤ για μεγαλύτερο διάστημα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, επισημαίνει το Bloomberg. «Νομίζω ότι αυτού του είδους η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Το κατά πόσο θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για μια συγκεκριμένη περίοδο ή με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερη περίοδο μένει να αποφασιστεί. Υποψιάζομαι ότι θα υπάρχει ένας αριθμός επιλογών στο τραπέζι όταν συναντηθούμε».

Ωστόσο, ο Στουρνάρας ανέφερε στη συνέντευξή του ότι ακόμα και η λέξη σταδιακή "κατάργηση" (tapering) πρέπει να αποφεύγεται. «Είναι μια επικίνδυνη λέξη τώρα, διότι μπορεί να προκαλέσει σοκ σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούσαν ήδη να υπάρχουν πολλά άλλα σοκ», δήλωσε. «Δεν είμαστε καθόλου σε αυτό το σημείο. Καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ίσως βρεθούμε σε αυτό το σημείο ενδεχομένως σε ένα χρόνο από τώρα. Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να αρχίσει να έχει αυτό αντίκτυπο από τώρα».

Σχετικές ειδήσεις