ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αυτή είναι η λύση που συζητούν Τσίπρας και Μοσκοβισί

Eurogroup: Αυτή είναι η λύση που συζητούν Τσίπρας και Μοσκοβισί

Ειδήσεις|Eurogroup: Μια «μεσοβέζικη» λύση για το χρέος, η οποία θα οδηγήσει στο να μείνουν κατά το δυνατόν όλες οι πλευρές ευχαριστημένες έχουν βάλει στο «τραπέζι» ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα κλείσει με μέτρα τα οποία θα μπορούν να διασφαλίσουν ότι για μια τετραετία θα είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% - 3,5% του ΑΕΠ, όπως «διακαώς» επιθυμεί το Βερολίνο.

Από την άλλη, ως «αντάλλαγμα», συζητείται η μείωση των επιτοκίων των δανείων από το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF/ESM) και επέκτασή τους κατά 4,5 έτη.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει μια σχετική απομείωση του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα είναι ωστόσο αν θα τη δεχτεί το ΔΝΤ, το οποίο ζητά λύσεις μακράς διάρκειας και απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Η πιο πιθανή προοπτική που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το «αφήγημα» περί ελάφρυνσης τους χρέους είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση για τα δάνεια του ESM.

Έτσι μέσω αυτών των διατυπώσεων και τη λήψη μέτρων θα είναι …μερικώς ικανοποιημένο το ΔΝΤ, αλλά και το Βερολίνο, το οποίο αρνείται την ελάφρυνση και επιμένει στα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο ως το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο, αλλά και τέσσερα χρόνια μετά, ως το 2022.

Σχετικές ειδήσεις