ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: «Παράθυρο» για νέα μέτρα - Να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Μοσκοβισί: «Παράθυρο» για νέα μέτρα - Να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ειδήσεις|Πιέρ Μοσκοβισί: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων άφησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε με …ήξεις αφήξεις σχετικά με τη χρεία νέων μέτρων: «Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, γιατί θα ήταν σα να κάνω διαχωρισμό των θεσμών» είπε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας …διάπλατα την πόρτα στην προοπτική …νέων βαρών στους Έλληνες φορολογούμενους.

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη και επίσημες επαφές στην Αθήνα σήμερα 28 Νοεμβρίου 2016, είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο: «Πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εργαζόμαστε σε πολύ καλό κλίμα για να το επιτύχουμε αυτό».

Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Μοσκοβισί μετά τις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι απαιτείται μια συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος και την αξιολόγηση, μέχρι να κλείσει το 2016.

Ο Μοσκοβισί θέλει «ψαλίδι» στα επιδόματα!

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε o τηλεοπτικός σταθμός Star, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ζήτησε παρεμβάσεις στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα σε απόσπασμα του κειμένου της ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Θέλουμε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ρεαλιστικός, εκτίμησαν Αλέξης Τσίπρας και Πιέρ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και ειδικότερα τα εργασιακά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να απαντά πως ούτε και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα για πολιτική συμφωνία για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ρύθμιση του χρέους, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μοσκοβισί στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Δεν θέλουμε τέταρτο μνημόνιο

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής.

Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ».

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επεσήμανε επίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει». Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας.

Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις